x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Comisia Europeană trimite ACTA la Curtea de Justiţie

Comisia Europeană trimite ACTA la Curtea de Justiţie

de Alexandru Radescu    |    22 Feb 2012   •   12:41
Comisia Europeană trimite ACTA la Curtea de Justiţie

Comisia Europeana va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului, transmite AFP, citat de Mediafax.

"Intentionam sa cerem opinia celei mai inalte instante din Europa daca ACTA este intr-un fel sau altul incompatibila cu drepturi si libertati fundamentale in UE, precum libertatea de expresie, informatie sau protectia datelor", a declarat comisarul european pentru Comert Karel De Gucht.

Pana in prezent, tari precum Cehia, Polonia, Bulgaria sau Lituania au suspendat ratificarea acestui tratat. Din pacate, si Romania a semnat acest document, dar pana in prezent nicio institutie a statului nu a demarat vreun dialog public pe marginea celui mai controversat tratat cu impact asupra mediului online.


Saptamana trecuta, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat o noua decizie referitoare la legalitatea sistemelor de filtrare pe Internet, de data aceasta cu privire la filtrarea continutului gazduit la nivelul serviciilor web.

Astfel, Curtea a decis ca “un furnizor de servicii de gazduire nu poate fi constrans sa instituie un sistem de filtrare general, care sa-i vizeze pe toti utilizatorii sai, pentru a preveni utilizarea ilicita a operelor muzicale si audiovizuale, intrucat instanta nationala care ar impune o asemenea obligatie nu ar respecta cerinta de a asigura un just echilibru intre dreptul de proprietate intelectuala, pe de o parte, si libertatea de a desfasura o activitate comerciala, dreptul la protectia datelor cu caracter personal si libertatea de a primi si de a transmite informatii, pe de alta parte'.

Semnificatia acestei decizii este foarte importanta si in contextul propunerilor de tipul ACTA avand in vedere ca si furnizorii de internet ar putea fi transformati intr-o “politie a internetului' fiind obligati filtreze, monitorizeze, stocheze intregul trafic, la dispozitia unor entitati private.

“Decizia Curtii de Justitie a UE a sublinat importanta statului de drept. Actionarea in cadrul statului de drept asigura respectarea unor garantii importante. Acestea ar disparea, sau, cel mai putin probabil, ar fi cu greu respectate daca aplicarea prevederilor legale ar fi lasata in sarcina companiilor private, care sa actioneze prin intermediul unor mecanisme de cooperare'. (www.apti.ro)

Pe 1 martie incep in Parlamentul European primele dezbateri publice pe marginea tratatului ACTA. Documentul nu poate fi modificat, ci doar aprobat sau respins. Votul final ar urma sa se desfasoare la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie.

×