x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Concurs - Robotii antrenati sa anihileze inamicul

Concurs - Robotii antrenati sa anihileze inamicul

de Alina Munteanu    |    27 Ian 2007   •   00:00
Concurs - Robotii antrenati  sa anihileze inamicul
Premiu de 500.000 de euro pentru o masinarie de razboi
Un concurs pentru construirea unui robot care sa ia parte la o lupta de strada intr-un oras, sa intre si sa iasa din cladiri pentru a cauta si a distruge o tinta, fara sa fie manipulat de om a fost lansat in Singapore.

Agentia de Aparare Stiinta si Tehnologie (DSTA) ofera 500.000 de euro (652.000 de dolari) oricui dezvolta un robot care indeplineste un set de comenzi presatabilite in cel mai scurt timp. Oficialii agentiei au declarat ca persoane particulare, companii, universitati si institute de cercetare sunt binevenite in concurs, botezat TechX Callenge. Strainii sunt obligati sa colaboreze cu parteneri locali.

EXPERIENTE NEFERICITE. "Operatiunile in mediul urban reprezinta o adevarata provocare", a declarat Richard Lim, director executiv DSTA. "Experientele militare recente din Irak, Orientul Mijlociu sau din alte locatii au demonstrat acest lucru", a completat el.

Robotii care sunt folositi momentan in misiuni din spatiul urban sunt de obicei controlati prin telecomanda. Asociatia vrea sa creeze un robot care sa poata sa "mearga" de unul singur prin case sau pe strazile unui oras si sa indeplineasca un set de sarcini intr-un timp dat. Ar trebui sa aiba capacitatea sa urce o scara sau sa foloseasca un lift pentru a trece de la un etaj la altul fara ajutorul unui satelit care sa il ghideze, deoarece s-ar putea sa nu fie posibila conexiunea cu acesta, mai ales inauntru. Navigatia fara ajutorul satelitului impune pentru robotul in cauza sa aiba abilitati sporite de vedere care sa ii permita sa identifice eventualele indicii pe parcursul drumului si sa isi stabileasca repere.

INTELIGENTA ARTIFICIALA. Robert Richardson de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, a precizat ca un robot poate naviga intr-un "mediu fara restrictii" daca are o harta virtuala 3D in memorie. Insa acesta a adaugat ca sarcini mult mai complexe, cum ar fi sa deschida o usa sau sa foloseasca liftul, ridica adevaratele probleme. "Cum stii care buton merge unde sau chiar la ce etaj esti?", spune el. O solutie, declara cercetatorul, ar fi sa antrenezi robotul aratandu-i sute de usi diferite si lifturi.

Participantii trebuie sa trimita aplicatiile pana la sfarsitul lunii mai 2007, iar lista cu participantii va fi publicata in iunie. Robotii vor fi testati intr-o runda de calificare in mai 2008, iar intr-o runda finala, in august 2008, va desemna robotul luptator care ar putea indeplini sarcinile stabilite in cel mai scurt timp.

TESTE
Armatele diferitelor state lucreaza deja cu masinarii inteligente. Soldatii britanici au folosit anul acesta un robot "antrenat" sa caute bombe dupa deflagratia produsa la 21 ianuarie in Basra, Irak.
Unii experti in aparare spun ca lupta impotriva terorismului a transformat spatiul urban intr-o locatie destul de utilizata si cred ca armele de ultima generatie ar putea ajuta la diminuarea pierderilor.
×
Subiecte în articol: IT