Conform estimarilor Google, serverele de date din intreaga lume consuma aproximativ o sutime din energia globala. Centrul de date Google 'inghite' doar o sutime din aceasta sutime (1/104 din consumul global de energie), respectiv 2.260 de megawatti-ora, sustin reprezentantii gigantului internetului, intr-o postare pe blogul companiei, citata de The Guardian.
Google admite ca emite 1,5 milioane de tone de carbon annual (mai mare decat ale unei tari precum Laos), dar pretinde ca serverele sale sunt cu 50% mai economicoase si deci mai putin poluante decat media consumului in industria IT.
Consumul de curent si respectiv emisiile de carbon ale Google au fost subiect de disputa intre un fizician din Statele Unite si 'tatal' cautarilor pe internet. Alex Wissner Gross, profesor la Universitatea Harvard a clamat ca o singura cautare pe internet produce 7 grame de CO2, jumatate din cantitatea produsa in urma fierberii apei intr-un ibric, pentru o cana de ceai.
Cei de la Google au replicat, spunand ca, de fapt, consumul real al unei cautari google este de numai 0,2 grame CO2 si ca o masina condusa pe o distanta de un kilometru produce tot atatea gaze de sera cat produc o mie de cautari Google.
Wissner Gross a revenit, acceptand cifrele avansate de Google si aratand ca s-a referit in studiul sau la o cautare complexa (pe un anume subiect), care poate dura cateva minute, nu la o interogare singulara.
Acum, Google a dat si alte exemple, aratand ca 10 minute de vizualizare pe Youtube produc un gram de CO2. Cu echivalentul producerii si livrarii unui singur DVD, te poti uita la Youtube, non-stop, timp de trei zile. Utilizatorul mediu de Gmail consuma 1,2 kilograme de CO2 anual, iar utilizatorul tipic al diverselor servicii Google consuma aproape 1,5 kilograme de CO2/an – echivalentul umplerii unei cazi de baie sau al producerii si livrarii la export a unei singure sticle de vin.
Aproximativ o treime din consumul de energie al Google este asigurat din surse de energie regenerabila.
Organizatia Greenpeace a salutat gestul Google de a publica datele oficiale referitoare la consumul propriu de energie, sustinand ca este un exemplu pe care trebuie sa il urmeze si alti giganti din industria IT.
Anul trecut, cei de la Facebook au fost criticati de ecologisti, pentru ca si-au mutat serverele in Oregon si le-au alimentat cu energie produsa de o centrala pe carbuni. Facebook sustine ca, gratie climei reci din Oregon, consuma mai putina energie pentru a mentine temperatura optima a serverelor.