x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum cumperi o imprimanta

Cum cumperi o imprimanta

de Dan Dinu    |    21 Sep 2006   •   00:00
Cum cumperi o imprimanta
TEST HARDWARE > IMPRIMANTE FOTO
Cele mai bune poze sunt digitale. Nu pentru ca ar avea o calitate mai buna, ci pentru ca pot fi printate mult mai usor decat cele pe film. Evident, asta daca nu ai pretentiile unui profesionist sau nu esti atat de pasionat de fotografie incat sa tii un laborator foto in baie. Cu o imprimanta foto le poti tipari oricand ai chef, la preturi similare cu cele practicate de laboratoarele foto digitale.

Criterii de selectie

Putem spune ca aproape toate imprimantele foto de astazi pot avea o calitate ce concureaza serios cu pozele scoase in laborator de pe film fotografic. Asta inseamna ca nu iti mai poti da seama de diferentele dintre o poza scoasa folosind metode conventionale si una printata pe o imprimanta foto.

COSTUL. Poti deseori sa ai aproape aceeasi calitate de la o imprimanta de 70 de dolari ca si de la o imprimanta de 500 de dolari, diferentele dintre modele fiind legate de viteza de printare, conectivitate s.a.m.d.

INTREBUINTARE. O imprimanta specializata pe printare foto s-ar putea sa nu se comporte asa de bine cand vine vorba de task-uri generale cum ar fi procesarea de text, chiar daca ajunge la un cost per pagina mult mai ridicat si o viteza de printare mai mica. Un Ink-jet ar fi solutia ideala pentru un uz mixt.

CONSUMABILE. Costul imprimantei nu este singura grija. Trebuie sa mai iei in considerare si pretul hartiei si al tonerului. Daca imprimanta cere un tip mai special de hartie sau un toner mai scump, costurile repetate ar putea sa depaseasca in scurt timp valoarea imprimantei.

PUTERE DE PROCESARE. Procesarea imaginilor necesita foarte multa putere de calcul, astfel incat o imprimanta poate avea deseori la fel de multa memorie si procesor ca si un calculator normal. Unele imprimante isi formeaza imaginea in propria memorie, marind astfel viteza de printare.

FUNCTIONALITATE. O imprimanta fotografica trebuie sa poata printa de pe si pe cat mai multe medii: direct de pe un card de memorie sau posibilitatea de a-i atasa un adaptor de transparenta pentru a printa de pe film clasic (in cazul in care imprimanta detine un scanner incorporat).

Tehnologii de printare

Imprimante Ink-jet

Imprimantele cu jet de cerneala (Ink-jet) proiecteaza picaturi mici de cerneala pe suprafata hartiei. Aceasta tehnologie este cea mai ieftina alternativa pentru printari la nivel personal si poze la un volum mic.

CALITATE. Aceste imprimante "low-cost" fac o treaba excelenta in printarea imaginilor fotorealiste pe o gama foarte larga de hartii.

CONSUMABILE. Folosesc cartuse cu jet de cerneala. Desi poti printa poze pe hartie normala, vei descoperi ca cernelurile tind sa fie absorbite de hartia obisnuita si o data cu ele si culoarea. Vei obtine o culoare mult mai vivida folosind o hartie fotografica speciala.

Imprimante Dye-sub

Dye-sub vine de la sublimare, adica un proces prin care cerneala trece din stare solida in stare gazoasa. Cand calitatea este foarte importanta, imprimantele dye-diffusion sau dye-sub sunt alegerea cea mai buna. Un dezavantaj ar fi hartia speciala pe care acestea o necesita pentru a absorbi vopseaua de pe ribon.

CALITATE. Nimic nu se compara cu imprimantele prin sublimare cand vine vorba de printarea fotografiilor. Imprimantele produc imagini asemanatoare celor provenite dintr-un laborator foto.

CONSUMABILE. Aceste imprimante au vopselele in role de transfer. Acestea contin folii CMY (Cyan, Magenta, Yellow) de marimea paginii.

Imprimante Solid Ink-jet

Modelele cu cerneala solida (Solid Ink-jet) sunt excelente pentru printat rapoarte si publicatii cu grafice color sau imagini pe hartie normala. Aceste imprimante sunt, de asemenea, castigatoarele de necontestat ale printatului ieftin pe hartie transparenta.

CALITATE. Imprimantele Solid Ink-jet produc imagini de calitate foarte mare, cu o buna definire si reproducere a culorilor.

CONSUMABILE. Au patru cartuse de culoare, ce vin sub forma unor mici bastoane colorate, si pot printa pe aproape orice tip de hartie.

Imprimante Thermal Wax

Tehnologia de transfer termic cu ceara (Thermal Wax) a fost odata cea mai fiabila tehnologie de printare, si inca poate fi foarte calitativa.

CALITATE. Printarea cu transfer termic de ceara poate produce imagini in culori foarte vii, pe o gama foarte larga de hartie laser, dar calitatea tonurilor de culoare nu se apropie de cea a imprimantelor prin sublimare.

CONSUMABILE. In loc de cerneluri, imprimanta cu transfer termic foloseste un ribon compus dintr-o folie subtire de plastic impregnata pe una dintre parti cu un amestec de ceara sau rasina pigmentata intr-o anumita culoare.

In cazul in care folosesti imprimanta pentru mai multe scopuri, cea mai buna solutie este tehnologia Ink-Jet, deoarece este poate printre cele mai dezvoltate si folosite tipuri de imprimare.

Daca doresti sa iti imprimi pozele pe un suport de hartie, imprimantele dye-sub folosesc o tehnologie creata special pentru asta, astfel incat pozele tale vor arata exact ca cele scoase intr-un laborator foto.
×