x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum fac americanii afaceri in Romania

Cum fac americanii afaceri in Romania

20 Feb 2005   •   00:00

In conditiile in care toti programatorii romani viseaza sa mearga in America si sa lucreze pentru Microsoft sau Google, un expert IT&C american a venit la Bucuresti, a investit o jumatate de milion de dolari si a pornit o companie producatoare de software si web site-uri: Halo.


CRISTIAN IONITA

FAMILIE. Faryna (pe scaun) lucreaza in acelasi birou cu colaboratorii sai romani
Stan Faryna este un programator american care s-a hotarat sa ramana pentru totdeauna in tara noastra. L-am intrebat ce l-a facut sa-si infiinteze o companie romaneasca. "Am venit aici in 2000 pentru a ajuta un coleg de facultate sa porneasca o afacere in industria alimentara si am observat ca oamenii de aici sunt foarte inteligenti, iar programatorii romani sunt foarte buni", spune patronul firmei.

Compania dezvolta programe de Internet atat pentru romani, cat si pentru americani. VTR este un soft modern, avangardist, care ofera infrastructura pentru comunicare si colaborare in cadrul organizatiilor. A investit o jumatate de milion de dolari SUA in tara noastra pentru a deschide compania producatoare de software si web site-uri Halo. "Reprezinta, intr-adevar, o multime de bani, dar nu a fost un risc prea mare. Oamenii de aici pot face o multime de lucruri daca le dai o sansa. Poate trebuie doar sa-i respecti, pentru ca aici exista o energie uriasa. Noi incercam sa concentram aceasta energie", spune americanul.

PRIMELE MILIOANE. A facut primele milioane de dolari in Romania incheind un contract cu o organizatie americana: Propane Educative & Research Council (Consiliul pentru educatie si cercetare in domeniul propanului). Slujba lor este sa organizeze industria propanului din SUA. In ultimii doi ani, Halo i-a ajutat sa-si construiasca infrastructura IT si sa-si promoveze marca. In plus, au implementat cateva programe de e-learning (invatamant pe Internet), pentru a-i invata pe cei care activeaza in industria propanului cum sa lucreze in siguranta cu acest gaz.

DIFERENTE. "Exista companii software in Romania care seamana cu fabricile de sclavi. Or, mentalitatea de sclav nu sustine creativitatea, inventivitatea. Noi suntem diferiti. Cand am pornit afacerea, cel mai greu mi-a fost sa-i fac sa inteleaga pe cei care lucreaza cu mine ca vom reusi impreuna sau vom da gres impreuna", spune patronul american. Ce-i drept, sediul societatii este foarte diferit de spatiile de birouri impersonale. Iti atrag atentia obiecte decorative vechi si tablourile in stilul Bucurestiului de odinioara. In fiecare luna sunt cheltuiti intre 2.000 si 10.000 de euro pentru dezvoltare profesionala. Sunt adusi profesori care sa vorbeasca despre ultimele tendinte in design si programare. In prezent, numarul angajatilor companiei a ajus la 20.

LEGILE. Ca orice occidental venit sa faca afaceri in Romania, Faryna are o problema cu birocratia. El crede insa ca trebuie sa existe oameni care sa schimbe principiile guvernarii. "Din nefericire, banii pe care i-am cheltuit pe dezvoltarea profesionala au fost considerati profit pentru care am platit taxe".

RAMANEM!
"Nu suntem aici pentru a face bani repede si a fugi. Investim pe termen lung si vrem ca, intr-un an sau doi, numele nostru sa devina cunoscut la nivel international, pentru solutii creative de Internet"
Stan Faryna
CEO Halo Interactive

×
Subiecte în articol: IT