Smartphone-urile cu SO Android deţin peste 70% din piaţă iar magazinul global de aplicaţii Google Play a trecut de borna 1 milion de aplicaţii în luna iulie a acestui an. Spre bucuria utilizatorilor, majoritatea aplicaţiilor sunt gratuite. Sistemul deschis aplicat de Google implică numeroase riscuri de securitate, exploatate de cyber-infractori, după cum ne informează periodic companiile de securitate informatică.
O noutate în domeniu o reprezintă mulţimea de aplicaţii falsificate. Un studiu al companiei româneşti de securitate Bitdefender arată că peste 2.000 de dezvoltatori publică în magazinul oficial Android aplicaţii copiate si mai mult de 5.000 dintre cele analizate sunt copii.
Astfel, circa 7,7% din modificările aduse aplicaţiilor ar putea permite unui utilizator neautorizat să iniţieze apeluri de pe dispozitivul mobil, iar 7,25% permit unor terţe părţi să citească lista de contacte. Unora dintre aplicaţiile reîmpachetate le-au fost adăugate module ce le schimbă comportamentul pe terminalele pe care sunt instalate.
’’Aceste copii nu trebuie confundate cu diversele versiuni ale unei aplicaţii. Vorbim aici despre un dezvoltator care ia o aplicaţie, o despachetează, îi adaugă reclame agresive, o reîmpachetează şi o distribuie apoi ca fiind creaţia lui’’ a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
În cazul aplicaţiei Riptide GP2 Vector Unit, copiile permit reclamelor accesul la reţea ţi colectează şi trimit date sensibile. Aplicaţia originală costă aproape 3 dolari, iar într-o săptămână au fost găsite patru copii diferite ale acesteia în Google Play, precizează oficialul Bitdefender.
O aplicaţie poate fi considerată o copie dacă are mai mult de 90% din codul alteia, fără a lua în calcul codul de librărie – acele module sau funcţii care pot fi folosite legal de mai mulţi dezvoltatori. De exemplu, un modul de reclamă este considerat cod de librărie şi poate fi folosit în mai multe soft-uri de Android.