x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum smartphone-ul fura din timpul nostru

Cum smartphone-ul fura din timpul nostru

12 Dec 2017   •   18:35
Cum smartphone-ul fura din timpul nostru

Facebook, Twitter sau Netflix au dezvoltat tehnici perfectionate care tin utilizatorul captiv, recompensandu-l la intervale regulate, marcandu-i absenta cand nu le foloseste serviciile.

 

Este ca un amant extrem de puternic. Zi de zi, proprietarii unui iPhone isi deschid aparatul de circa 80 de ori. Adica de cinci sau sase ori pe ora, calculand la o utilizare de 12 ore pe zi. Cifra, publicata de Apple, nu dezvaluie insa tot adevarul. Pentru ca interactiunile cu telefonul nostru inteligent sunt mult mai numeroase. Media zilnica fiind, potrivit unui studiu elaborat de societatea americana Dscout, de ... 2617 apasari pe ecran. Suntem obsedati de smartphone-ul nostru.

O obsesie bine intretinuta.O notificare pentru un nou retweet. O vibratie pentru un meci pe Tinder. O alarma de joc Candy Crush. Un bip pentru un like pe Facebook. Dezvoltatorii se intrec in inventivitate pentru a ne "agata" cu aplicatiile lor. In acelasi timp, tot mai multi dintre inventatorii tehnologiilor pe care le utilizam isi fac mea culpa: ei admit ca au creat monstri.

Loren Brichter face parte dintre designerii care isi exprima tot timpul regretul. El este cel care, in 2009, a inventat "pull to refresh", acest mic gest care permite improspatarea continutului unei aplicatii glisand degetul de sus in jos pe ecran. O tehnologie utlizta, mai intai, pe Twitter, care a achizitionat intreprinderea unui lucra Brichter.

"Cand lucram la toate proiectele astea, nu eram suficient de matur pentru a vedea tabloul in ansamblul lui", declara, recent, pentru The Guardian, Justin Rosensteins, cel care a inventat butonul "like" al Facebook si care, acum, regreta consecintele acestui "clopotel".

 

×