x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum mai iei teapa pe Internet

Cum mai iei teapa pe Internet

26 Mai 2004   •   00:00

Dupa un an si patru luni de la inchiderea jocului piramidal pe Internet SkyBIz, autoritatile americane au anuntat autoritatile romane ca pagubitii nostri isi pot recupera banii completand un formular electronic.

CRISTIAN IONITA

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) i-a anuntat pe romanii care au pierdut bani pe site-ul SkyBiz.com ca ii pot recupera daca depun o cerere la adresa www.skybiz-redress.com. "In speranta ca numarul cetatenilor din tara noastra indusi in eroare este cat mai mic, atragem atentia inca o data in legatura cu ilegalitatile comise pe seama bunei-credinte si a sperantei intr-un castig material imediat", se arata intr-un comunicat transmis recent de ANPC.

ANUNT. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a fost instiintata de Comisia Federala pentru Comert a Statelor Unite (institutie cu atributii similare ANPC) cu privire la activitatea ilegala a unor firme ce au sediul central in Tulsa, Oklahoma. Acestea au folosit domeniului de Internet SkyBiz.com. pentru a pune la punct un joc piramidal prin care au tepuit cateva mii de oameni.

"Intrucat aceasta initiativa s-a dovedit a fi in realitate un joc piramidal, de pe urma caruia participantii, carora li se promiteau castiguri rapide, aveau de pierdut, impotriva responsabililor au fost declansate actiuni in justitie, in mai multe tari. Acestea s-au soldat cu o intelegere, prin care firmele initiatoare au acceptat sa plateasca despagubirile reclamate de catre cei inselati", a explicat ANPC.

SCHEMA. In mai 2001, Federal Trade Commission (FTC) a deschis primul proces impotriva companiei SkyBiz, dupa ce a descoperit ca 96% dintre cei inscrisi pe site-ul care le promitea castiguri fabuloase pierdusera bani. Potrivit institutiei americane, SkyBiz isi convingea musterii folosindu-se de seminarii, teleconferinte, prezentari pe Internet. Acestora li se promiteau castiguri de mii de dolari daca vor aduce noi "asociati" in programul de imbogatire rapida. Taxa de inscriere in programul SkyBiz se ridica la 125 de dolari SUA.

Intelegerea care te pagubea

In schimbul a 125 $, credulilor li se oferea un cont denumit pompos "e-Commerce Web Pak". Mai mult, participantii la program erau sfatuiti calduros sa plateasca de mai multe ori taxa de inscriere, pentru ca astfel le cresteau sansele de imbogatire. Schema a tinut pana in ianuarie 2003. Intre timp, FTC a mai deschis cateva procese impotriva "piramidalilor" in Irlanda, Insulele Bermude, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelanda, Canada si Anglia. Dupa o asa desfasurare de forte, SkyBiz a preferat sa incheie o intelegere la data de 4 ianuarie 2003, prin care se obliga sa-si despagubeasca "clientii" in limita sumei de 20 de milioane de dolari.
×
Subiecte în articol: IT