x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum se mai dau romanii pe Internet

Cum se mai dau romanii pe Internet

23 Apr 2004   •   00:00

Potrivit ultimelor statistici publicate de Ministerul Comunicatiilor, 22% dintre romani au computer acasa, tara noastra fiind pe acelasi loc cu Lituania, cu cateva procente in urma Ungariei - 27%, si inaintea Bulgariei, unde procentul este de 14%. Dintre acestea, 7% sunt conectate la Internet.

CRESTERE. In ceea ce priveste numarul de persoane care au utilizat Internetul in ultimele trei luni, Romania se situeaza pe acelasi nivel cu statele din regiune, cu un procent de 20%, in timp ce Polonia are 22%, iar Ungaria si Bulgaria - 19%.

"Cifrele arata ca Internetul se utilizeaza din ce in ce mai mult in Romania, dovedind, de asemenea, o crestere a atractivitatii continutului disponibil. Astfel, 78% dintre utilizatorii romani folosesc Internetul pentru a cauta informatii, precum si pentru a primi sau trimite e-mailuri - 77%, in timp ce 40% prefera sa se joace sau sa asculte muzica online, iar 33% se conecteaza pentru a intra pe camere de discutii sau pe forumuri", a declarat Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in deschiderea Zilei Comunicatiilor, la CERF.

DOMENII. Numarul de domenii.ro a evoluat de la 16.600 in anul 2000, la 62.000 la finalul primului trimestru al anului 2004. Dintre calculatoarele vandute anul trecut in Romania, conform datelor IDC, 32% au fost achizitionate de utilizatori casnici, iar 43% de intreprinderi mici si mijlocii. Ritmul de crestere in domeniul Internetului si al transmisiilor de date este de 50-75% de la an la an.

REACTIE. Pe de alta parte, tara noastra a pierdut cateva pozitii in topul statelor evaluate de Economist Intelligence Unit (EIU) dupa reactia la oportunitatile create de Internet (e-readiness). Raportul evalueaza infrastructura tehnologica, mediul de afaceri general, masura in care este adoptat asa-numitul e-business de catre consumatori si companii, conditiile sociale si culturale care influenteaza utilizarea Internetului si disponibilitatea serviciilor care sprijina activitatile legate de e-business. Cu un total de 4,23 puncte dintr-un maxim de 10 puncte, Romania a coborat de pe locul 43 in lume pe locul 50. In topul EIU conduce Danemarca (8,28 puncte), aflata aproape la egalitate cu Marea Britanie (8,27 puncte) si urmata de Suedia, Norvegia, Finlanda si SUA. (Cristian Ionita)

×
Subiecte în articol: IT