x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Curtea Europeană de Justiție RESPINGE directiva privind păstrarea datelor din traficul telecom!

Curtea Europeană de Justiție RESPINGE directiva privind păstrarea datelor din traficul telecom!

de Alexandru Radescu    |    08 Apr 2014   •   14:01
Curtea Europeană de Justiție RESPINGE directiva privind păstrarea datelor din traficul telecom!

Curtea Europeană de Justiție a respins azi directiva privind păstrarea datelor din traficul telecom, pentru doi ani, considerând că decizia presupunea o "ingerință foarte amplă și deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal fără ca această ingerință să fie limitată la strictul necesar".

Directiva privind păstrarea datelor are ca obiectiv principal armonizarea dispozițiilor statelor  membre privind păstrarea anumitor date  generate sau prelucrate  de operatorii de servicii de  comunicații electronice accesibile publicului sau de rețele de comunicații publice. Astfel, aceasta  vizează să garanteze disponibilitatea acestor date  pentru  prevenirea, cercetarea, depistarea  și  urmărirea unor infracțiuni grave, cum sunt infracțiunile legate de criminalitatea organizată  și de  terorism. Într-adevăr, directiva prevede că furnizorii menționați trebuie să păstreze datele privind  traficul, datele privind localizarea, precum  și datele conexe necesare pentru identificarea  abonatului sau a utilizatorului. În schimb, aceasta nu autorizează păstrarea conținutului  comunicațiilor și al informațiilor consultate.

Mai întâi, Curtea constată că datele care trebuie păstrate permit, printre altele, să se cunoască  cu ce persoană și prin ce modalitate a comunicat un abonat sau un utilizator înregistrat, să se  determine durata comunicării, precum  și locul de unde aceasta a avut loc  și să cunoască  frecvența comunicațiilor abonatului sau a utilizatorului  înregistrat cu anumite persoane într-o  perioadă determinată. Aceste date, considerate în ansamblul lor, pot furniza indicații precise cu 
privire la viața privată a persoanelor ale căror date sunt păstrate, cum sunt obiceiurile din viața  cotidiană, locurile de  ședere permanente sau temporare, deplasările zilnice sau  alte tipuri de  deplasări, activitățile desfășurate, relațiile sociale și mediile sociale frecventate.

Curtea consideră că prin impunerea păstrării acestor date și permițând accesul autorităților  naționale competente, directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal. În plus,  faptul că păstrarea și utilizarea ulterioară a datelor sunt efectuate fără ca abonatul sau utilizatorul  înregistrat să fie informat poate da persoanelor vizate sentimentul că viața lor privată este obiectul 
unei supravegheri constante. 

Pe de altă parte, Curtea constată că directiva nu prevede garanții suficiente care să permită  asigurarea unei protecții eficiente a datelor față de riscurile de abuz, precum  și față de orice  accesare  și utilizare ilicită a datelor. Aceasta arată, printre altele, că directiva autorizează  prestatorii de servicii să  țină cont de considerațiile economice atunci când stabilesc nivelul de  siguranță pe care îl aplică (în special în ceea ce privește costurile aplicării măsurilor de siguranță) 
și că directiva nu garantează distrugerea definitivă a datelor la sfârșitul perioadei de păstrare.

În sfârșit, Curtea critică faptul că directiva  nu impune ca datele  să fie  păstrate pe teritoriul  Uniunii. Astfel, directiva nu garantează pe deplin controlul respectării cerințelor privind protecția și  securitatea de către o autoritate independentă, astfel cum impune totuși în mod explicit Carta. Or,  un astfel de control, efectuat în temeiul dreptului Uniunii, constituie un element esențial al  respectării protecției persoanelor în raport cu administrarea datelor cu caracter personal.

×