x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cyber - masina in raliul desertului

Cyber - masina in raliul desertului

12 Mar 2004   •   00:00
Cyber  -  masina in raliul desertului

In acest week-end, Pentagonul organizeaza "Marea Cursa". Nu este vorba de un remix dupa filmul lui Blake Edwards (regizorul care tocmai a primit Oscarul pentru intreaga cariera).

Din laboratoarele creierului american vor iesi pe o pista din Nevada masini cu un sofer-calculator.

Echipe formate din cercetatori, ingineri sau studenti din SUA se pregatesc pentru o cursa de masini unica. Castigatorul premiului de 1 milion de dolari va deveni primul vehicul- robot care va ajunge in Las Vegas. Zilele trecute a avut loc in Fontana (California) un ultim test. Masinile care au trecut ultimele probe vor participa la "Marea Cursa" , ce va avea loc pe distanta Barstow (California) - Las Vegas (Nevada). Incercarile finale au fost castigate de un vehicul-robot, creatie a unei echipe de la Universitatea Carneggie Melon din Pittsburgh. Vehiculul, botezat Sandstorm (Furtuna de nisip), este o investitie de peste 3 milioane dolari si are la baza jeep-ul Hummer.

Tineri si nelinistiti

O alta echipa prezenta la marele concurs este cea de la liceul Palos Verdes din localitea cu acelasi nume, din California. Liderul echipei formate din liceeni si profesori este Chris Seide, in varsta de 17 ani. "Cred ca multi dintre participantii la cursa au sanse de reusita" spune Chris. Tanarul sef al echipei "Razbonicii soselelor din Palos Verde" vorbeste in traditionalul spirit de competitie american.

"Nu ma intereseaza daca ne vom ciocni de ceva in timpul cursei, nu ma intereseaza daca nu vom putea sa pornim masina la start. Aici e vorba de un adevarat program de robotica, pe care nu cred sa-l poata dezvolta un alt liceu."

Totul se transforma

Alte vehicule sunt create de amatori si pasionati in robotica, asa cum este cazul echipei "Phantasm" din St.Louis. E vorba de o echipa entuziasta si inventiva, care a transformat o motocicleta Kawasaki intr-o masina de teren, iar cheltuielile s-au ridicat pana la 17.000 de dolari.

Pesimism

Expertii in robotica sunt destul de circumspecti in ceea ce priveste sansele vreunui vehicul-robot de a parcurge cu succes traseul ales de cei de la Pentagon. De fapt, este prima incercare la un asemenea nivel, in conditiile in care este vorba de un circuit asemanator unui camp de lupta, dupa cum spun organizatorii. Invingatorul cursei trebuie sa parcurga primul, in mai putin de 10 ore, o suprafata de- sertica de 320 de kilometri

Sponsorii

Cursa este sponsorizata de Agentia de Cercetare a proiectelor din domeniul Apararii de la Pentagon (DARPA). Scopul proiectelor, din spatele usilor cenusii, este acela de a ajuta dezvoltarea tehnologiilor in domeniul vehiculelor autonome de teren. Initial, DARPA a primit oferte de la 100 potentiali concurenti. Anul trecut, Agentia a trimis o lista cu 25 de invitati. In cele din urma, la concursul final vor participa 20 de echipe.

Rivalii

Creatorii modelului Sandstorm au incredere marita in sansele de reu- sita, avand in vedere esecurile a doi dintre rivalii lor. Este vorba de echipele de la California Institute of Technologie sau SciAutonics II, cercetatori sprijiniti de firme specializate in aerospatiale de la Southern California. Cele doua modele rivale au parcurs distante mici, la ultimele probe, inainte de a li se strica sistemul de ghidare, dandu-le emotii proiectantilor.
( ALEXANDRU RADESCU )

×
Subiecte în articol: IT