Dependenta oamenilor de telefoane mobile frizeaza uneori cazuri patologice. Potrivit unui recent studiu, un britanic din trei crede ca, daca ramane fara celular, inseamna ca si-a pierdut si prietenii.
ALEXANDRU RADESCU
|
PERSPECTIVA. Relatiile moderne merg in ritm cu comunicatiile de ultima ora |
Multi posesori de telefoane mobile renunta sa mai foloseasca agenda
telefonica "traditionala", de vreme ce pot stoca in memoria aparatului sute de numere de telefon. Cum unii utilizatori isi schimba celularele cel putin o data pe an, pastrarea contactelor a devenit o problema. Sigur, vor spune niscaiva intelectuali, este vorba de romani care sunt lenesi. Ei bine, nu! E vorba de occidentali, si mai precis: britanicii.
"Suntem o natie de lenesi", a declarat, pentru BBC, David Noone de la Intervoice, o companie internationala specializata in servicii de comunicatii, cei care au comandat studiul. "Introducem numere de telefon in agenda mobilului pentru a putea suna pe cineva doar apasand cateva butoane. Cu siguranta ca nu ne vom mai obosi sa notam contactele in vechile agende telefonice", a afirmat Noone.
In Marea Britanie, rata penetrarii telefoniei mobile a depasit 100% la inceputul acestui an. Peste 50% dintre utilizatorii britanici si-au pierdut celularul sau le-a fost furat in ultimii trei ani. Potrivit sondajului Intervoice, peste 54% din acestia au spus ca nu detin o alta adresa telefonica. Se estimeaza ca 80% dintre adultii britanici detin cel putin un telefon mobil. Doar 19% dintre utilizatori s-au aratat preocupati de timpul care s-ar scurge pana la regasirea contactelor, in situatia in care telefonul ar fi pierdut, furat sau inlocuit.
FEMEILE, MAI SLABE. Potrivit studiului, o femeie din trei este convinsa ca, daca isi pierde telefonul mobil, i se vor duce naibii si relatiile cu cei din jur. In plus, 62% dintre cei intervievati habar nu aveau care este numarul de telefon al partenerului.
"Telefonul mobil joaca un rol-cheie in relatiile sociale moderne. Scoate celularul din schema si modul in care ingrijim aceste relatii se destrama", a adaugat reprezentantul Intervoice.
BACK-UP. In ceea ce priveste modalitatile de stocare a informatiilor din agenda telefonica pe un alt suport, exista mai multe modalitati.
Cea mai "moderna" este serviciul back-up, disponibil prin modelul SPV C500, un Smartphone introdus si la noi in tara, anul trecut. Acest serviciu va permite sa trimiteti orice informatie stocata in telefon pentru a fi pusa la pastrare pe un server Orange. De exemplu, puteti programa telefonul sa trimita automat catre server orice numar de telefon nou introdus in agenda.
In caz de pierdere a telefonului, va veti putea recupera informatiile descarcandu-le de pe serverul Orange. Pe server, informatiile dumneavoastra personale vor fi protejate printr-o parola.
DEPENDENTA
"Telefonul mobil joaca un rol-cheie in relatiile sociale moderne. Pune celularul deoparte, iar modul in care ingrijim aceste relatii se destrama" -
David Noone, Intervoice
BACK-UP
|
Daca doriti ca numerele din agenda telefonului dumneavoastra sa fie in siguranta, cea mai simpla solutie este sa le treceti pe hartie o data la o saptamana. Asta ar fi varianta simpla si ieftina, dar consuma foarte mult timp. Telefoanele "cu pretentii" pot fi conectate la un computer, fie prin infrarosu, bluetooth sau printr-un cablu USB. In felul acesta, contactele din memoria telefonului pot fi transferate periodic pe un PC. Eventual, pot fi si printate, pentru mai multa siguranta. E o metoda foarte rapida. Puteti cumpara un telefon ceva mai scump, care vine cu tot cu cablu de date si un software care trebuie instalat in computer pentru gestionarea contactelor.Sau puteti cumpara doar cablul prin care sa-l conectati la computer si descarca programul de pe pagina de Internet a producatorului. Mai intai va trebui sa consultati cartea tehnica a telefonului. (Cristian Ionita)
|