x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De la 1 iulie 2014, fără tarife de roaming în Europa

De la 1 iulie 2014, fără tarife de roaming în Europa

de Alexandru Radescu    |    13 Sep 2013   •   16:08
 De la 1 iulie 2014, fără tarife de roaming în Europa

Comisia Europeană a definitivat calendarul deciziilor pentru piaţa unică a telecomunicaţiilor, la loc de frunte aflându-se eliminarea tarifelor de roaming din 2014.

Considerat “cel mai ambiţios plan de reformă în domeniul telecom, în ultimii 26 de ani”, pachetul legislativ „Continentul conectat” a fost prezentat de preşedintele CE, José Manuel Barroso şi Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei şi comisar pentru agenda digitală.

“Pachetul legislativ este un semn extraordinar pentru viitorul telefoniei mobile şi al internetului în Europa. Comisia Europeană spune nu tarifelor majorate pentru roaming. Ea spune da neutralităţii internetului, investiţiilor, noilor locuri de muncă”, a declarat Neelie Kroes la Bruxelles.

Ca atare, CE propune o autorizaţie unică de funcţionare în toate cele 28 de state membre (în loc de 28 de autorizaţii), un prag legal sever pentru reglementarea subpieţelor de telecomunicaţii (care ar trebui să determine o reducere a numărului de pieţe reglementate) şi continuarea procesului de armonizare a modului în care operatorii pot închiria accesul la reţelele deţinute de alte companii, în vederea furnizării unor servicii concurenţiale.

De asemenea, ar urma ca de la 1 iulie 2014 să se desfiinţeze taxele pentru apelurile primite în roaming. Companiile telecom ar urma să aleagă între: 1) a oferi pachete care vor fi valabile oriunde în Uniunea Europeană („vorbeşti afară la tarife ca acasă”) şi ale căror preţuri vor fi dictate de concurenţa internă;

2) a permite clienţilor să se „decupleze”, adică să opteze pentru un furnizor de roaming care oferă tarife mai mici (fără a trebui să cumpere o nouă cartelă SIM). Această prevedere are la bază Regulamentul privind serviciile de roaming din 2012, prin care operatorii sunt obligaţi să reducă preţurile cu ridicata cu 67 % în cazul datelor începând cu luna iulie a anului 2014.

Nu au fost omise de CE nici tarifele în afara spaţiului comunitar. Conform propunerii, companiile nu ar mai putea percepe pentru un apel efectuat într-o reţea fixă din interiorul UE un tarif mai mare decât pentru un apel naţional interurban. Tariful pentru apelurile efectuate într-o reţea mobilă din interiorul UE nu ar putea depăşi 0,19 euro pe minut (plus TVA). La stabilirea preţurilor, “companiile ar putea recupera costurile justificate în mod obiectiv, însă ar dispărea profiturile arbitrare realizate din apelurile efectuate în interiorul UE”, se arată în planul de reformă al CE.


 


 

×