x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De la piraterie la muzica pe bani

De la piraterie la muzica pe bani

de Cristian Ionita    |    05 Ian 2006   •   00:00
De la piraterie la muzica pe bani

In 2001 Napster renunta la transferurile declarate "ilegale" de reprezentantii industriei muzicale. Acest lucru nu i-a impiedicat pe cei care cautau muzica pe Internet sa se mute catre alte programe cu care sa descarce aproape orice melodie gratis.

Dupa ce Napster si-a inchis serviciul gratuit, nou aparutul Morpheus inregistra 20 de milioane de utilizatori dupa doar patru luni. Popularitatea lui Morpheus a atras atentia studiourilor de filme si caselor de discuri. Prin urmare, StreamCast, compania din spatele programului, a fost data in judecata dupa reteta Napster. Kazaa si Grokster au avut aceeasi soarta.

In iunie 2005, Curtea Suprema a SUA adopta o decizie conform careia companiile care sustin programe de tip file-sharing pot fi obligate sa plateasca despagubiri titularilor de drepturi de autor.

SOMATII. La scurta vreme, reprezentantii titularilor de drepturi de autor au inceput sa trimita somatii companiilor care operau programe file-sharing gratuite. Mesajul era simplu: ori trageti obloanele, ori ne vedem in instanta.

Programe precum i2hub sau WinMX au fost inchise. BearShare, LimeWire si alte cateva nu au anuntat inca daca trag obloanele sau risca un proces cu greii de la Hollywood sau industria muzicala americana. La randul sau, Sharman Networks, detinatoarea programului Kazaa, a fost obligata de o instanta australiana sa filtreze toate materialele distribuite fara licenta.

Cu toate presiunile impotriva companiilor care opereaza programe file-sharing, transferul de fisiere continua. Mitch Bainwol, seful RIAA (Recording Industry Association of America), a recunoscut ca exista o multime de metode prin care poti descarca muzica piratata. RIAA este varful de lance al industriei muzicale in lupta cu "piratii".

PE BANI. Totusi, valul de procese a adus o schimbare. Melomanii au acum posibiliatea sa descarce milioane de melodii de pe Internet, legal, contra unei sume. Asa se explica succesul iTunes, al celor de la Apple, de unde poti descarca melodii cu mai putin de un dolar bucata. Napster ofera in prezent mai bine de 1,5 milioane de melodii pe baza de abonament. S-a dovedit ca sunt foarte multi utilizatori dispusi sa plateasca pentru a descarca muzica legal.

Prin urmare, companiile care le vor oferi utilizatorilor posibilitatea sa descarce muzica legal (la preturi mici, am adauga noi) au sansa sa castige de clienti multi dintre cei care folosesc servicii controversate.

CASTIGATORII
"Companiile care vor gasi cea mai eficienta metoda prin care sa-i transforme pe cei care fac download in consumatori vor fi marii castigatori in 2006"
Michael Weiss
creatorul programului file-sharing Morpheus

ILEGALISTII
Volumul fisierelor ce pot fi descarcate cu ajutorul acestor programe este in crestere. Utilizatorii din intrega lume fac schimb de filme sau muzica pe Internet fara sa-si faca prea multe griji daca sunt protejate sau nu de legea drepturilor de autor. DC++ sau programele similare au milioane de utilizatori, inclusiv in Romania. Comunitatea open-source creeaza noi programe file-sharing, iar in spatele acestor programe nu sunt mari companii care sa fie date in judecata.
×
Subiecte în articol: IT muzica programe