x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Despăgubiri de peste 500.000 de euro în dosarele “software piratat”

Despăgubiri de peste 500.000 de euro în dosarele “software piratat”

08 Feb 2012   •   14:26
Despăgubiri de peste 500.000 de euro în dosarele “software piratat”

Despagubirile totale cerute in 2011 in dosarele de utilizare si distribuire neautorizate de software au depasit 500.000 de euro, instantele din Bucuresti pronuntand doua hotarari de condamnare la inchisoare cu executare, iar Tribunalul Bihor a dat cea mai mare amenda penala, de 8.000 de lei, potrivit unui comunicat Inspectoratul General al Politiei Romane si Business Software Alliance.

"Ca urmare a dosarelor penale inaintate instantelor judecatoresti, in 2011 s-au inregistrat 11 cazuri de condamnare pentru utilizare neautorizata de software si 19 condamnari pentru distribuire neautorizata de software. Tribunalul Bihor a pronuntat in 2011 cea mai mare amenda penala – 8.000 lei, venit la bugetul de stat, la care s-au adaugat despagubirile acordate partilor civile – titulari ai drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator (aproape 10.000 de euro)", informeaza IGPR.

Legislatia in vigoare stabileste, in caz de utilizare a programelor pentru calculator fara detinerea licentelor necesare, amenda penala de pana la 30.000 lei sau inchisoarea de la unu la patru ani pentru persoanele fizice. In cazul persoanelor juridice sanctiunile pot fi amenda penala de la 5.000 lei la 600.000 lei si, ca pedepse complementare, dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau integral pe o perioada de la trei luni la un an, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la trei luni la trei ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la unu la trei ani, afisarea sau difuzarea hotararii de condamnare.

In plus fata de pedepsele de natura penala, legea permite titularului drepturilor incalcate sa ceara despagubiri ce pot ajunge la triplul pretului maxim al licentei, iar programele pentru calculator nelicentiate si suporturile sau echipamentele pe care sunt reproduse sau instalate pot fi ridicate ca mijloace de proba sau confiscate.

×
Subiecte în articol: igpr bsa software piratat