x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Detector de varsta pentru internauti

Detector de varsta pentru internauti

17 Feb 2005   •   00:00

Cercetatorii au prezentat recent un dispozitiv capabil sa determine varsta celor care vor sa utilizeze un computer conectat la Internet. Nu are o acuratete foarte mare, dar isi "da seama" daca utilizatorul are mai putin de 18 ani sau mai putin de 13 ani. Vestea si mai buna este ca detectorul de varsta va costa doar 25 de dolari.

CRISTIAN IONITA

PROTECTIE. Un dispozitiv creat intr-o mare masura si pentru linistea parintilor
Compania israeliana Mature a construit deja prototipul unui aparat care isi poate da seama daca acela care navigheaza pe Internet este adult sau copil, prin scanarea oaselor. Este vorba de o societate de asigurari. Aceasta testeaza o tehnologie ce ofera posibilitatea confirmarii categoriei de varsta din care face parte o persoana care utilizeaza un computer: copil, adolescent sau adult. Sistemul testeaza varsta utilizatorului printr-un mic aparat ecograf, care se ataseaza la calculator.

TESTE BIOMETRICE. Este suficient ca utilizatorul sa atinga un senzor care ii va scana degetul. Acesta verifica o duzina de caracteristici biometrice, printre care cantitatea de calciu din os. Aceasta este mai scazuta la copii, prin comparatie cu persoanele adulte.

Aparatul nu poate determina varsta exacta a utilizatorului, dar poate fi folosit pentru prevenirea accesarii site-u-rilor pentru adulti de catre copiii cu varsta mai mica de 14 ani, a declarat directorul general al companiei, Shmuel Levin, citat de publicatia israeliana Ha’aretz.

PRECIZIE. Inca nu a fost determinat cu precizie nivelul de exactitate al aparatului. Totusi, obiectivul cercetatorilor este sa identifice fara nici un fel de eroare daca varsta unui utilizator este mai mica de 14 ani sau mai mare de 18 ani.

A fost creat deja prototipul aparatului, in colaborare cu Compania de Securitate RSA - lider in domeniul identificarii biometrice. Levin a mai afirmat ca "acele doua companii sunt constiente de ingrijorarea generata de folosirea Internetului de catre copii si spera sa gaseasca o solutie care sa apere copiii de site-urile cu continut indecent si de pedofili".

UTILIZARE. Sistemul cere determina varsta utilizatorului poate fi instalat chiar in interiorul computerelor sau poate fi atasat la exteriorul carcasei. Pretul estimativ este de 25 de dolari. Compania spera sa finalizeze designul produsului pana in luna iulie si intentioneaza sa-l scoata pe piata mai intai pentru computerele destinate uzului public din biblioteci, scoli, aeroporturi si asa mai departe.

INGRIJORARE

"Suntem constienti de ingrijorarea generata de folosirea Internetului de catre copii si speram sa gasim o solutie care sa apere copiii de site-urile cu continut indecent si de pedofili" - Shmuel Levin, directorul general al companiei ce produce aparatul de testat varsta
×
Subiecte în articol: IT vărsta