Gigantul Deutsche Telekom a achiziţionat şi restul acţiunilor pe care nu le deţinea la divizia sa din Cehia, T-Mobile, pentru 800 milioane de euro (1,09 miliarde de dolari).
Participaţia de 39,23% achiziţionată de Deutsche Telekom era deţinută de un consorţiu de investitori condus de fondul de capital privat Mid Europa Partners.
Anul trecut, Deutsche Telekom a achiziţionat operatorul polonez GTS Central Europe, care are operaţiuni şi în România, de la fondurile speculative Columbia Capital, HarbourVest Partners, Innova Capital şi M/C Partners, valoarea tranzacţiei fiind de 546 milioane de euro (730 milioane de dolari).
Tranzacţia face parte din strategia Deutsche Telekom de a-şi consolida în mod semnificativ poziţia în Europa de Est.
În 2008, Deutsche Telekom AG a cheltuit 3,8 miliarde de euro pentru preluarea unui pachet de 30% din acţiunile OTE, iar în luna iunie 2011 a preluat un pachet suplimentar de 10%. În prezent, statul grec mai deţine 10% din acţiunile OTE, iar restul de 50% sunt deţinute de investitori internaţionali şi acţionari instituţionali din Grecia.
Hellenic Telecommunications Organization - OTE Group - cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01% din Romtelecom.
Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri)
Pauză strategică
Oficialii Deutsche Telekom au precizat azi că nu intenţionează să mai preia participaţii deţinute de acţionarii minoritari pe alte pieţe, după ce a achiziţionat restul acţiunilor la divizia din Cehia, transmite The Wall Street Journal, preluat de Agerpres.
Anunţul a dat naştere la speculaţii pe piaţă cu privire la o posibilă achiziţie a pachetului de 40,79% din acţiunile diviziei Deutsche Telekom din Ungaria, Magyar Telekom Nyrt, ale cărei acţiuni au crescut, luni, cu peste 4%. Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că este puţin probabil ca Deutsche Telekom să facă o ofertă pentru restul acţiunilor pe care nu le deţine încă la divizia ungară la preţurile actuale, având în vedere perspectivele slabe de creştere ale acestei divizii.
(wikipedia)