x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dezbatere Jurnalul - Romanii si tehnologia

Dezbatere Jurnalul - Romanii si tehnologia

de Cristian Ionita    |    08 Feb 2006   •   00:00
Dezbatere Jurnalul - Romanii si tehnologia

Domeniul IT&C a crescut cu 20% in 2005, ajungand sa reprezinte 8% din PIB. Din pacate, 90% din software-ul romanesc inseamna outsourcing. 10% din tranzactiile cu carduri bancare se fac la comercianti, iar ANRC se pregateste sa intervina pe piata telefoniei mobile. Sunt doar cateva dintre informatiile prezentate la evenimentul marca Jurnalul.

Pentru a lua pulsul tehnologiei in Romania, Jurnalul National a invitat luni seara la Casa Capsa reprezentantii industriei IT&C si autoritatilor cu putere de decizie in acest domeniu. Din partea Ministerului Comunicatiilor au participat ministrul Zsolt Nagy si Aurel Netin, secretar de stat pentru Tehnologia Informatiei. Au fost prezenti Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu si reprezentanti ai operatorilor de telefonie si cablu, marilor lanturi de magazine IT, producatorilor de software, celor mai cunoscute site-uri romanesti si companiilor de carduri.

Directorul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), Sebastian Lazaroiu, a prezentat cateva dintre cele mai interesante rezultate ale sondajului realizat pentru Jurnalul National, iar prof. univ. dr. Petru Lisievici a vorbit despre psihologia utilizatorului roman de tehnologie.

Domeniul IT&C este cel mai dinamic sector al economiei romanesti. Potrivit ministrului Nagy, aceasta zona a ajuns sa reprezinte 8% din produsul intern brut al tarii noastre, la o valoare de peste 4 miliarde de euro la sfarsitul anului 2005. Din aceasta suma, 10% o reprezinta domeniul IT, iar restul de 90% a fost generata de comunicatii, a estimat Varujan Pambuccian.

CRESTERE. Rata de crestere a depasit 20% in ultimul an, iar predictiile autoritatilor sunt optimiste si pentru anul in curs. "Si in 2006, rata de crestere va fi cu siguranta mentinuta la o valoare ridicata. Pe langa cresterea semnificativa a pietei de IT, un alt obiectiv major al MCTI in anul 2006 va fi si dezvoltarea unor servicii noi, cu valoare adaugata mare, precum si imbunatatirea continutului informational", a precizat Aurel Netin.

"Romanii sunt tot mai atrasi de ideea de tehnologizare, de investitii in cele mai noi instrumente de comunicare si de a invata modalitati noi de a utiliza spre propriul beneficiu descoperirile cele mai recente din sfera comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Dovada stau si ultimele cifre referitoare la instrumentele de plata cu acces la distanta: comparativ cu sfarsitul anului 2004, la finele anului 2005 s-a inregistrat o crestere cu 126% a numarului de utilizatori, iar valoarea tranzactiilor, exprimate in echivalent euro, a crescut cu 77%, atingand cifra-record de 4,2 miliarde de euro", a exemplificat ministrul Nagy.

OPTIMISM. Ministrul Zsolt Nagy si presedintele ANRC, Dan Georgescu, cred in sansa tehnologiei romanesti

Nu stam rau nici cu programele informatice. Totusi, problema este ca outsourcing-ul a ajuns sa reprezinte 90% din productia de soft romanesc, potrivit lui Radu Georgescu, presedintele Gecad. "Piata de software si servicii ajunge la aproximativ 30% din piata IT, restul reprezentand hardware. In Vest, 70%-80% este soft si servicii, iar restul hardware. Suntem destul de jos din punct de vedere al consumului de software, dar partea plina a paharului este ca exista un potential de crestere foarte mare", a declarat Cosmin Mares, comunication manager Softwin.

TELECOMUNICATII. Dan Georgescu, presedintele ANRC, a anuntat ca institutia pe care o conduce se pregateste sa ia masuri de stimulare a competitiei pe piata telefoniei mobile, avand ca scop reducerea tarifelor. Autoritatea se pregateste sa intervina dupa ce a ajuns la concluzia ca nu exista o competitie reala pe piata telefoniei mobile. In replica, Marian Velicu, reprezentantul Connex, a citat rezultatele sondajului CURS prezentat de Jurnalul National, din care reiese ca nu exista o diferenta prea mare intre costul real al unui minut vorbit pe telefonul mobil si un minut vorbit pe telefonul fix.

Raspunzand faptului ca RomTelecom se confrunta pentru prima data cu scaderea numarului de conexiuni telefonice, Victor Voicu, directorul diviziei de date si internet, a anuntat o crestere spectaculoasa pe partea de date.

ATRACTIE
"Romanii sunt tot mai atrasi de ideea de tehnologizare, de investitii in cele mai noi instrumente de comunicare si de a invata modalitati noi de a utiliza spre propriul beneficiu descoperirile cele mai recente din sfera comunicatiilor si tehnologiei informatiei"
Zsolt Nagy
ministrul Comunicatiilor
SOFTWARE
"Piata de software si servicii ajunge la aproximativ 30% din piata IT. Suntem destul de jos din punct de vedere al consumului de software, dar partea plina a paharului este ca exista un potential de crestere foarte mare"
Cosmin Mares
communication manager Softwin
MODA
"Piata romaneasca este condusa de moda. Faptul ca jumatate din romanii care au cumparat un computer au intrebat mai intai un prieten, inainte sa aleaga configuratia potrivita, este ilustrativ pentru acest fenomen"
Varujan Pambuccian
presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii a Camerei Deputatilor

SONDAJ LA NIVEL NATIONAL
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 2.000 de subiecti cu varste de peste 18 ani. Interviurile s-au desfasurat fata in fata, la domiciliul subiectilor, in perioada 14-21 decembrie 2005. Eroarea maxima este de 2,2%, la o probabilitate de 0,95. Tipul esantionului este probabilist, cu selectie aleatoare a punctelor de esantionare si a subiectilor. In analiza prezenta s-a tinut cont de nivelul de educatie a respondentilor (studii: sub liceu, liceu si peste liceu), de grupele de varsta (18-30 de ani, 31-55 de ani si peste 56 de ani), de veniturile gospodariei. De asemenea, au fost luate in calcul mediul de rezidenta a respondentilor (urban sau rural) si regiunea in care domiciliaza (est - Moldova; vest - Transilvania, Banat, Crisana, Maramures; sud - Oltenia, Muntenia, Dobrogea; Bucuresti).
×
Subiecte în articol: IT piata crestere