Conform datelor UE publicate astăzi, cei 400 de milioane de utilizatori de internet din Europa se confruntă cu o „loterie geografică” în ceea ce priveşte preţul, viteza şi diversitatea ofertelor de servicii în bandă largă. Patru studii publicate astăzi arată că nu există practic niciun model şi nicio coerenţă între pieţele de servicii în bandă largă din interiorul UE. Consumatorii sunt de asemenea derutați în faţa informaţiilor divergente furnizate de operatori, ceea ce le limitează capacitatea de a alege oferta cea mai bine adaptată necesităţilor lor.
Preţurile celor mai des întâlnite conexiuni în bandă largă pot fi de până la patru ori mai ridicate în unele state membre, chiar şi după ce se ţine cont de puterea de cumpărare a fiecărei ţări. 66% dintre cetăţeni nu cunosc viteza conexiunii de internet pentru care au semnat contractul. În medie, consumatorii obţin doar 75% din viteza conexiunii în bandă largă pentru care semnează un contract.
„Nu există o piaţă unică a internetului şi această situaţie trebuie să se schimbe. Nu există niciun motiv întemeiat pentru care o persoană ar trebui să plătească de peste 4 ori mai mult decât altă persoană în Europa, pentru aceeaşi bandă largă”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene.
Noul studiu publicat astăzi arată o diferenţă de preţ de până la 400% între ţările UE în ceea ce priveşte ofertele de bandă largă anunţate în reclame pentru categoria de bandă largă fixă de 12-30 Mbps, pentru care optează majoritatea cetăţenilor europeni. Preţurile încep între 10 şi 46 euro pe lună, în funcţie de locul de reşedinţă, şi pot ajunge până la 140 euro pe lună.
Internetul broadband anunţat în reclame la preţul cel mai scăzut este disponibil în Lituania (de la 10,30 euro), în România (de la 11,20 euro) şi în Letonia (de la 14,60 euro); în alte ţări, cea mai ieftină ofertă disponibilă poate ajunge la 46,20 euro (Cipru), în Spania (38,70 euro) şi Irlanda (31,40 euro) nivelul ofertei fiind foarte apropiat de cel înregistrat în Cipru. Cea mai mare amploare a variaţiei interne la nivelul preţurilor poate fi observată în Polonia, cu oferte care variază de la 20 la 140 euro, şi în Croaţia – de la 30 la 121euro.
Continentul conectat
Săptămâna viitoare, Parlamentul European va vota cu privire la planurile Comisiei referitoare la crearea unui continent conectat care abordează aceste probleme oferindu-le consumatorilor o mai mare transparenţă, mai multe drepturi şi servicii mai bune.
Reformele propuse în cadrul pachetului de măsuri privind crearea unui continent conectat vor conferi drepturi noi consumatorilor, cum ar fi dreptul la un contract într-un limbaj simplu şi cu informaţii mai comparabile. În special, operatorii vor fi obligaţi să furnizeze informaţii exacte referitoare la viteza de transmitere a datelor disponibilă efectiv. Consumatorii vor dispune de mai multe drepturi de a schimba furnizorul sau contractul, de dreptul de a renunţa la contract în cazul în care vitezele de internet promise nu sunt reale, precum şi de dreptul de a obţine transmiterea e-mailurilor la o nouă adresă de e-mail după schimbarea furnizorului de internet.