x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Digital, extrema urgenta

Digital, extrema urgenta

de Lucian Mandruta    |    26 Aug 2005   •   00:00
Digital, extrema urgenta

Cam 10.000 de masini din Romania au sisteme de navigatie la bord. Stiti dispozitivele astea, daca nu din experienta proprie, atunci macar din reviste: ecran mare instalat in dreapta soferului, unde ar trebui sa apara o harta detaliata a drumului, pe langa alte (multe) informatii. Deocamdata, device-urile astea dau insa doar un aer de opulenta mioritica, in lipsa de indicatii utile pentru drum. Romania n-are o harta digitala care sa poata fi incarcata in sistemele de navigatie ale bogatasilor ei. Inca o data, teoria formei fara fond se dovedeste valabila si-n era digitala: adoptam doar aparentele, pentru ca substanta ar cere ceva munca.

Cat de multa? Asta nu e clar. Cateva initiative - cele mai multe private - au incercat digitizarea plaiului stramosesc. Una dintre ele se apropie de final, din cate am auzit. Urmeaza insa editarea discurilor, probabil in mai multe sisteme de operare, in functie de echipamentul de pe masina. Si in final, ar trebui sa vina profitul - dar nu e clar daca din partea posesorilor de asa masini de figuri. In momentul acesta sunt prea putini ca sa poti spera ca banii lor vor scoate macar cheltuielile de realizare a hartii.

Sigur, nimeni nu sufera pe chestia asta, intrucat e aproape clar ca vorbim de o distractie pentru cei bogati. "Oamenii n-au dupa ce bea apa, iar voi vreti televizor in masina, sa va spuna unde sunteti, de parca nu stiti!" suna reprosul standard, aruncat pe geamul Oltcit-ului oprit la stop...

Acum 400 de ani, cand Europa nu stia inca bine unde se termina harta lumii, pe marginea zonelor cunoscute erau desenati monstri marini, ca un avertisment pentru eventualii exploratori. Si mai departe in timp, romanii insemnau marginile proprietatilor lor din Africa cu cateva vorbe simtite: "Aici sunt lei!" - un semn ca excursiile pe jos prezentau un oarecare risc de picnic, cu excursionistii ca meniu.

Ei bine, efectul asta se obtine astazi digital. Pe harta Europei, instalata in masinile - multe - cu GPS care se vand in Vest, Romania e la margine - un mare teritoriu plat, fara detalii, fara drumuri, localitati si locuitori. De 15 ani ne plangem ca imaginea proasta ne-o face televiziunea - insa nu e nimic mai prost decat imaginea pe care tara noastra o prezinta in sistemele de navigatie ale viitorilor nostri colegi de UE. "Aici nu e nimic!" e singurul mesaj pe care il dau hartile astea - instalate in masinile celor bogati - deci influenti, generatori de opinie in societatile lor.

Exact de aceea, cred ca Romania digitala e o urgenta mai mare decat Romania cataloagelor turistice, a targurilor si a reclamelor scumpe in ziare din afara. Asezarea tarii in mintea europenilor n-are nevoie de hartie. Dar ar putea sa inceapa cu una - semnata, eventual, de primul ministru.
×
Subiecte în articol: IT