x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Din invataturile unui hacker "pocait"

Din invataturile unui hacker "pocait"

17 Feb 2005   •   00:00

15 februarie 1995, Kevin Mitnick, "cel mai vanat hacker", este arestat de catre FBI, dupa o "urmarire" de doi ani.

ALEXANDRU RADESCU

16 februarie 2005, Kevin Mitnick participa la Bucuresti la o conferinta internationala in domeniul securitatii informatice, IDC Security Roadshow. In rastimpul celor 10 ani, Kevin Mitnick a ispasit o pedeapsa de vreo cinci ani de inchisoare pentru activitatile sale ilegale; a scris carti de succes precum "The Art of Deception" si "The Art of Intrusion"; si-a creat o companie "Defensive Thinking" care se ocupa cu securitatea informatiei si participa la conferinte internationale pe probleme de securitate IT.

Sosit la Bucuresti, fostul hacker si-a prezentat ultima carte, "The Art of Deception" (Arta Manipularii), a carei idee centrala ar putea fi aceea ca, in intreaga "retea", veriga cea mai slaba este omul.

MANIPULARE. De altfel, pe acest element "strategic" si-a construit Mitnick "cariera" de hacker si a dezvoltat (si el) un intreg "concept", acela de "social engineering". Iata cum a fost definit conceptul de "inginerie sociala" intr-o prezentare a cartii sale:

"Ingineria sociala utilizeaza influentarea si persuasiunea pentru a insela oamenii, convingandu-i ca acela care o practica este altfel decat in realitate, sau pentru a-i manipula. In consecinta, practicantul ingineriei sociale este capabil sa profite de oameni pentru a obtine informatii cu sau fara ajutorul tehnologiei". Astfel, investitia facuta de o companie intr-un sistem de securitate sau altul este inutila atata vreme cat nu se realizeaza o educare a angajatilor. Pe scurt, avertismentul lui Mitnick seamana cu cel pe care l-am primit cu totii in copilarie:

"Nu deschideti usa la straini!". Cu alte cuvinte, angajatul nu trebuie sa transmita oricum, oricui, parole si alte informatii considerate ca "secrete". Pare simplu, dar aceasta este una dintre cheile de succes ale infractionalitatii electronice. Nu exista tehnologii care sa-i opreasca pe hackeri. Nici o metoda nu este perfecta, atat timp cat exista "Iluzia invulnerabilitatii", spune fostul hacker Kevin Mitnick, actualmente platit de diverse companii pentru a le ataca si descoperi deficiente de securitate.
×
Subiecte în articol: IT