x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Discriminare virtuala - Un joc video romanesc incinge spiritele nationaliste

Discriminare virtuala - Un joc video romanesc incinge spiritele nationaliste

de Cristian Ionita    |    12 Iul 2006   •   00:00
Discriminare virtuala - Un joc video romanesc incinge spiritele nationaliste

Romania era cat pe-aci sa devina o superputere militara, dar n-a fost sa fie. S-a sesizat Consiliul National pentru Combatrea Discriminarii: creatorii unui joc-pamflet au avut proasta idee de a introduce o campanie impotriva "insurgentilor maghiari".

In 1989, Ceausescu declara razboi Americii. Suparati pe americani ca i-au lasat pe mana lui Stalin in al doilea razboi mondial, milioane de romani iau arma in mana. La 4 septembrie 2005, Bush arunca totul in lupta pentru a invinge Romania. Vazand aceasta, restul lumii ne sare in ajutor: Uniunea Europeana, Emiratele Arabe Unite, chiar fostele republici sovietice se unesc pentru a se alia cu noi. America plange sub senilele mandrelor tancuri ale Romaniei - noua superputere mondiala. Cam asta e povestea jocului "Cotropitorii", facut de cativa pusti din Timisoara. Evident, in joc desfasori misiuni de lupta pe teritoriul SUA, adica impusti caricaturi de soldati americani - fiind o caricatura de soldat roman.

Dupa ce rezolva problema americanilor, Romania superputere cucereste restul planetei. Aici intervine alt joc, "Romanii in spatiu", ce continua actiunea din "Cuceritorii". Pentru a fi reales, presedintele Basescu promite sa cucereasca toata galaxia, dar se impiedica de ramasitele fostei republici Ungaria, care isi cere dreptul de a trai in libertate, pe o planeta cucerita recent. Cacanarii, o escadrila romaneasca de elita, primesc misiunea sa elimine miscarea de rezistenta.

EXAGERARE. Reactia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a fost prompta: "Luni vom pune in discutie in consiliu identificarea proprietarilor site-ului si, daca este cazul, vom impiedica punerea jocului in circuitul comercial, in cazul in care acesta se dovedeste ca instiga la ura pe criterii etnice", a declarat presedintele CNCD, Asztalos Csaba, citat de Agentia Newsin.Versiunea cenzurata a povestii o puteti citi la www.2baddesign.ro. Creatorii site-ului se chinuiesc de acum o saptamana (cand presa maghiara a remarcat jocul cu pricina) sa explice ca e vorba de o parodie. Pare incredibil, dar exista persoane care nu s-au prins ca e vorba de o parodie (chiar unii cu putere de decizie precum seful CNCD).

URMAREA
Din cauza nationalistilor turbati, aflati de ambele parti ale baricadei, pustii din Timisoara au fost nevoiti sa inchida forumul si au scos definitiv din poveste paragraful cu insurgentii ungari. "Nici macar nu exista jocul «Romanii in spatiu». Trebuia sa fie gata in toamna. Exista doar povestea pe site ca varianta de story. Dupa cele intamplate am scos definitiv pasajele controversate. N-avem nimic nici cu ungurii, nici cu americanii", ne-a declarat unul dintre creatorii jocului. Au ironizat xenofobia si extremismul, de dreapta sau de stanga, folosindu-se de jocurile video. In mod ironic, au aflat din presa ca sunt acuzati de discriminare. Autoritatile nu i-au contactat.

×
Subiecte în articol: IT