Poliţiştii au depistat două grupări din care făceau parte 24 de persoane din judeţele Constanţa şi Bihor specializate în atacuri informatice de tip phishing în urma cărora au produs un prejudiciu estimat la cel puţin 800.000 de lei, potrivit Mediafax.
Poliţia Română a anunţat că poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de introducere de date informatice fără drept, acces neautorizat în sisteme informatice, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, constituire sau asociere la un grup criminal organizat, reţinându-se că, în perioada decembrie 2008 - aprilie 2009, au fost derulate mai multe atacuri de tip phishing îndreptate împotriva clienţilor unei bănci comerciale.În urma investigaţiilor poliţiştilor coordonaţi de un procuror din cadrul DIICOT - Structura Centrală, au fost identificate două grupuri organizate formate din 24 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani, care locuiesc în judeţele Constanţa şi Bihor.
La sfârşitul săptămânii trecute, au avut loc 24 de descinderi la locuinţele membrilor celor două grupări, de unde au fost ridicate, pentru cercetări, mai multe sisteme informatice, medii optice de stocare a datelor, documente şi carduri bancare, dispozitive hardware şi suporturi blank folosite la contrafacerea de carduri bancare.
Poliţia Română precizează că activităţile frauduloase ale celor două grupări au constat în realizarea unor pagini web false care imitau secţiuni ale aplicaţiei de plăţi online existente pe site-ul original al băncii comerciale. Aceste pagini false erau trimise prin "spam" către conturile de e-mail ale mai multor mii de utilizatori de internet din România, iar prin conţinutul lor îi determinau în mod eronat pe clienţii societăţii bancare să furnizeze datele de identificare ale conturilor bancare cu acces online (nume utilizator, parolă şi numărul cardului bancar).
Sumele de bani aflate în conturile bancare compromise au fost transferate ulterior în conturile altor persoane complice şi ridicate de acestea fie de la ghişeul bancar, fie prin intermediul cardurilor bancare, din mai multe localităţi din România.
Poliţia Română menţionează că cercetările efectuate în colaborare cu specialiştii antifraudă ai băncii au condus la identificarea autorilor atacurilor de tip phishing, a persoanelor care au efectuat transferurile frauduloase de bani, a celor care au participat la ridicarea de sume de bani şi a racolatorilor acestora. Din documentele primite de la societatea bancară şi de la victimele acestor atacuri a rezultat un prejudiciu iniţial de aproximativ 800.000 de lei.
Cele 24 de persoane sunt cercetate penal pentru acces neautorizat într-un sistem informatic, introducere de date informatice fără drept, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat.
De asemenea, 23 de membri ai grupurilor infracţionale au fost conduşi la sediul DIICOT - Structura Centrală pentru cercetări. Şase dintre ei au fost reţinuţi, iar Tribunalul Municipiului Bucureşti a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.