x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget E OFICIAL. China şi SUA se află în RĂZBOI!

E OFICIAL. China şi SUA se află în RĂZBOI!

15 Iul 2014   •   19:52
E OFICIAL. China şi SUA se află în RĂZBOI!

Războiul invizibil purtat în spaţiul cibernetic de serviciile secrete americane şi chineze se intensifică, scrie cotidianul rus Nezavisimaia gazeta, citat de Ria Novosti.

Departamentul pentru securitate internă al Statelor Unite (Department of Homeland Security - DHS) a avertizat săptămâna trecută că hackerii chinezi au reuşit să pirateze calculatoarele în care sunt stocate informaţii despre ansamblul personalului guvernului federal american. Anterior, autorităţile americane au arestat în Canada un om de afaceri chinez suspectat de sustragerea unor informaţii militare confidenţiale. 

Conform surselor de la Washington, hackerii chinezi au încercat să obţină în mod special informaţii legate de persoanele candidate pentru posturi ce necesită obţinerea autorizaţiei pentru acces la documente clasificate. Aceste cereri trec prin sistemul informatic e-QIP, solicitanţii fiind obligaţi să răspundă la o serie de întrebări, precum cele privind contactele cu străinii, fostele locuri de muncă, resursele financiare proprii sau să precizeze alte detalii ce trebuie avute în vedere, cum ar fi de exemplu consumul anterior de stupefiante.

Un responsabil din cadrul DHS susţine că acest atac cibernetic chinez a fost detectat şi oprit, iar hackerii nu şi-au atins obiectivul. Totuşi, secretarul american de stat, John Kerry a reacţionat cu această ocazie şi a acuzat serviciile secrete chineze că încearcă să provoace pagube societăţilor americane.

Pentru a se apăra de acţiunile de spionaj informatic, Statele Unite dispun de o unitate specială de luptă cibernetică. Datorită acesteia s-a reuşit arestarea omului de afaceri chinez Su Bing, acuzat de autorităţile americane de piratarea sistemelor informatice ale companiilor care lucrează pentru Pentagon. Pe lista societăţilor vizate de agentul chinez se numără şi Boeing. Colaborând cu doi hackeri în perioada 2009-2013, el ar fi încercat să culeagă informaţii despre avioanele de vânătoare F-22 şi F-35, precum şi despre avionul militar de transport C-17.

De asemenea, profitând de influenţa lor politică internaţională, autorităţile americane au reuşit să aresteze mai mulţi cetăţeni ruşi în alte state. Printre ei se numără şi Roman Seleznev, fiul deputatului Valeri Seleznev, reţinut de serviciile americane în Maldive şi transferat apoi pe insula Guam, acţiune calificată de Ministerul rus de Externe drept 'răpire'.

Cât despre reacţia chineză, guvernul de la Beijing afirmă că americanii folosesc hackeri pentru a spiona liderii politici chinezi în timpul deplasărilor externe şi companiile chineze, un exemplu fiind societatea Huawei. În plus, oficialii chinezi susţin că Statele Unite au depăşit de mult timp toate celelalte state la capitolul spionaj cibernetic

×