x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget El e Robosaurus, bestia electronica

El e Robosaurus, bestia electronica

04 Mai 2004   •   00:00

Industria IT&C se chinuie sa construiasca aparate din ce in ce mai mici. Ei bine, unui american i-a venit ideea sa faca cel mai mare robot din lume: Robosaurus, un cyber-dinozaur la care lucreaza 30 de companii high-tech.

ALEXANDRU RADESCU, CRISTIAN IONITA

Cu cateva zile in urma, la o baza aviatica americana, un monstru electro-hidro-mecanic care scuipa foc si rontaie masini sau avioane a putut fi admirat in voie de participantii la Airfest 2004. Robosaurus este o inventie a americanului Doug Malewicki si dateaza din 1988. Constructia primului monstru din „era Jurasica" a durat un an si jumatate, a costat 2,2 milioane de dolari, iar in 1990 a avut loc prima iesire in public a monstrului.

Dimensiunile acestui produs cyber-Jurasic sunt impresionante: 12 metri inaltime, cantareste 30 de tone si poate sa ridice in aer o masina sau un avion de lupta pentru a le „devora". Si toate astea se petrec pe stadioane, in fata a zeci de mii de spectatori, in adevarate turnee nationale. Exista si un record de spectatori stabilit in Canada: o asistenta de 2.000.000 de curiosi.

Modelul Waldo

Giganticul agregat are punctul de control in cutia craniana metalica, dar acolo este instalat un pilot. Ideea care sta la baza acestui tip de control apartine unui faimos scriitor de science-fiction, Robert Heinlein. Acesta a lansat conceptul „Waldo", o masinarie pe care o poti „imbraca" si controla ca si cum ar fi o extensie a corpului tau. De altfel, ati putut vedea asemenea masinarii in cateva filme: in „Alien 2" sau in „Matrix Revolutions". Revenind la Robosaurus, aici pilotul este cocotat in „cutia craniana" si isi fixeaza bratele intr-un fel de dispozitiv-manseta. Atunci cand pilotul isi misca o mana, se misca si bratul jurasic-agregatului. Exista un computer de bord care coordoneaza toate actiunile, iar pentru deplasare s-au creat doua pedale prin care se executa mai multe operatiuni. Pana la urma, punctul cel mai dificil il constituie coordonarea tuturor miscarilor.

De inchiriat

Robosaurus a fost creat pentru industria de divertisment din SUA, asa ca produsul trebuie sa scoata cat mai multi bani. Asa ca el a fost inchiriat pentru diverse actiuni. Robosaurus a aparut ca exponat in parcul de la Universal Studios, a fost „actor" in filme de lung metraj, element de distractie la diverse festivaluri sau chiar suport publicitar pentru diverse firme.

Godzilla, o creatie a samurailor

Succesul repurtat in SUA si Canada i-a determinat pe proprietarii lui Robosaurus sa-l exporte pentru „turnee" japoneze. Dupa cum se stie, japonezii sunt mari amatori de „dinozauri reconditionati", faimosul personaj Godzilla fiind o creatie a samurailor. Numai ca turneul nu a fost posibil din cauza legislatiei rutiere nipone. Masinaria-jurasic depaseste limitele de greutate admise pe soselele din Japonia.
×
Subiecte în articol: IT robosaurus