Conform unui studiu realizat in marile capitale europene, locuitorii metropolelor au devenit foarte atasati de telefonul mobil. Tot mai multi europeni tin in mana celularul, chiar daca nu il folosesc.
ALEXANDRU RADESCU
Londonezii au creat invizibile "cabine telefonice" pentru vorbitul la celular, parizienii adora sa vorbeasca in mijlocul strazii, iar madrilenii "impart" telefonul mobil cu prietenii. Iata cateva concluzii ale unui studiu realizat de cercetatori de la Surrey University din Marea Britanie, asupra utilizatorilor telefoniei mobile din trei mari capitale europene, Londra, Paris, Madrid.
RELATIE "NEFIREASCA". "Astazi, se poate spune ca oamenii au o relatie fizica cu celularul propriu", a declarat pentru BBC on-line dr. Amparo Lasen, conducatorul echipei de cercetatori de la Surrey University. "Ca in cazul mataniilor, telefonul mobil are aceasta functie de a te tine concentrat asupra unui lucru. Astfel, am observat ca tot mai multi europeni tin telefon mobil, chiar si atunci cand nu au nevoie de el", a adaugat dr. Lasen.
Acest studiu s-a bazat pe observarea "relatiei" pe care oamenii o au cu telefonul mobil in spatiul public. La Paris si la Madrid, utilizatorii celularului adora sa stea pe strada si sa vorbeasca la telefon. Londonezii, in schimb, prefera sa creeze adevarate zone de vorbit la telefonul mobil. Practic, sunt zone in care oamenii se opresc sa vorbeasca la telefon, de parca un vorbitor i-ar atrage si pe altii.
La Paris, utilizatorii de telefonii mobile sunt mai preocupati de ideea de a avea o discutie privata in spatiu public decat "semenii" lor din Londra sau Madrid. Si in timp ce londonezii pastreaza o rezerva tipic britanica in clipa in care cineva din apropiere vorbeste la telefon, parizienii nu au asemenea scrupule, se mai arata in studiu. Adeseori, francezii protesteaza "in gura mare" atunci cand cei care vorbesc la un celular, in apropiere, ii deranjeaza.
Citește pe Antena3.ro