x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget EVENIMENT/Windows7 şi 6 păcate Vista

EVENIMENT/Windows7 şi 6 păcate Vista

de Lucian Mandruta    |    09 Ian 2009   •   00:00

Nu ştiu care sunt cele şase păcate ale lui Vista, însă n-am putut rezista tentaţiei titlului. Ştiu însă alţii, între care utilizatorii şi producătorii. Poate tocmai de aceea, mai devreme decât ne aşteptam, Steve Ballmer a lansat ieri, în Las Vegas, versiunea beta a sistemului de operare cel nou, pe numele lui Şapte.

O puteţi descărca din reţea s-o încercaţi, însă vă pot spune primul lucru, după ce am văzut-o pe ecranul de prezentare (deci fără să mă joc cu ea): pare că merge mai repede, mai ales când vine vorba despre grafica cea nouă, cu multe transparenţe. Şi vine la pachet cu câteva gadgeturi noi, între care gesturile ce activează comenzi sau o aplicaţie ce te ajută să adaugi conţinut divers în mail, între care hărţi. “Jumplist” e o altă facilitate, ce te duce direct la documente, cântece, lucruri pe care le-ai făcut recent. Windows7 are din start un antivirus încorporat, despre care nu putem decât bănui că e o evoluţie a celui cumpărat acum câţiva ani de la firma românească Gecad. A, şi e mai uşor să foloseşti stick-uri USB şi să instalezi o reţea casnică, de exemplu.

TREI ECRANE
Dincolo de asta, Steve Ballmer (preşedinte Microsoft) şi-a făcut numărul cu globul de cristal, chiar cu mai multă vervă decât Bill Gates, pensionarul cel bogat. Ballmer crede că cele trei ecrane din viaţa noastră (televizor, telefon şi calculator) se vor întâlni curând, în sensul în care un sistem de operare din spatele lor se va ocupa să ne organizeze şi să ne distreze. Evident, sistemul ar trebui să fie Windows, care intră în teren la pressing om la om: de acum Facebook e integrat cu Windows Live, vă explică ei pe site cum anume. De altfel, reţelele de socializare sunt o modă din care, la un moment dat, se vor face şi bani şi în care deocamdată se face recensământul speranţelor. Microsoft stă bine şi la reţeaua bazată pe consola XBOX (evident, tot Live o cheamă), cu o rată de creştere a utilizatorilor de vreo 240%... Doar un miliard de oameni au PC-uri, spune Ballmer. Însă în fiecare an se vând un miliard de telefoane mobile. Iar televizorul, la 60 de ani, încă mai are viaţă, o viaţă interconectată în faţa lui (cu consolă sau un alt tip de media centru). Pe toate le vom manipula cu gesturi pe suprafeţe tactile, asta dacă nu va fi prea frig şi-o să purtăm mănuşi cu un singur deget, numai bun pentru un sistem de operare rusesc...

Dar, ca să închei într-o notă optimistă, mâine vă dau raportul gadgeturilor 2009 de aici, de la CES Las Vegas, expoziţia mondială a producătorilor de electronice.
 

  • Corespondenţă din Las Vegas

 

×
Subiecte în articol: IT