x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget EXCLUSIV. Localizarea apelurilor prin GPS, în România: precisă, dar în lucru

EXCLUSIV. Localizarea apelurilor prin GPS, în România: precisă, dar în lucru

de Alexandru Radescu    |    29 Ian 2014   •   20:49
EXCLUSIV. Localizarea apelurilor prin GPS, în România: precisă, dar în lucru

Comisii, scheme, acuzaţii, înmormântări, demisii...Şi totuşi, puzzle-ul accidentului aviatic din Apuseni (20 ianuarie) încă nu este complet. Mai avem o serie de necunoscute, mai e loc de anchete. În dezbaterile furtunoase, pe marginea bâjbâielilor în goana contra-cronometru pentru localizarea epavei avionului şi a membrilor echipajului, a trecut aproape neobservat subiectul cu localizarea apelurilor prin GPS.

Cu acea ocazie, europarlamentarul PNL Adina Vălean a reamintit faptul că localizarea exactă a apelurilor de urgenţă, prin coordonate GPS, a fost promovată în Parlamentul European, dar nu a fost încă votată în plen. În contextul în care “localizarea prin coordonate GPS oferă o acurateţe exactă, prin determinarea valorilor de longitudine şi latitudine ale telefonului care apelează numărul de urgenţă 112”, spre deosebirile de localizarea GSM cu ale sale abateri, mai ales în zone nepopulate.

Vestea bună e că discuţiile pentru implementarea acestui serviciu în România sunt destul de avansate, cel puţin din punctul de vedere al operatorilor mobili.

“Am avut discuţii cu autorităţile statului pe marginea dezvoltării unei soluţii de localizare prin GPS, pentru situaţii de urgenţă. Dupa cum se ştie, tehnologia GSM nu permite o localizare precisă a terminalului şi de aceea înţelegem nevoia acestui demers.Vodafone România va acorda sprijinul necesar pentru implementarea unei astfel de soluţii, fiind vorba despre salvarea de vieţi omeneşti ”, au declarat pentru Jurnalul Naţional oficiali ai companiei.

Tot prin 112

“Întrucât aplicaţia trebuie să fie unitară pentru toţi operatorii telecom, întelegerea noastră este ca aceasta va fi realizată de catre serviciul de urgenţe 112. Presupunem că vor exista doar costuri de implementare pentru operatori şi nu ne aşteptam ca acestea să fie semnificative”, ne-au precizat reprezentanţii Vodafone România.

În faza actuală de dezvoltare a serviciului, aplicaţia ar folosi automat funcţia GPS, pentru a stabili coordonatele telefonului, şi va trimite datele obţinute la Serviciul 112, in situaţiile de urgenţă. Foarte important: nu va fi nevoie ca utilizatorul să aibă acces la Internet.

De asemenea, decizia de instalare şi activare a aplicaţiei îi va aparţine utilizatorului, ceea ce elimină posibilele temeri din punctul de vedere al protecţiei datelor, au precizat oficialii operatorului. Potrivit europarlamentarului Adina Vălean, localizarea pe baza antenelor GSM în zona rurală dă o abatere de până la cinci kilometri iar în zone nelocuite, precum cele montane, poate ajunge şi la zeci de kilometri.

Să mai amintim şi că instituţiile implicate în localizarea epavei avionului prăbuşit în Apuseni, STS şi ROMATSA, folosesc software specializat de la Teamnet.  

 

×