Facebook a lansat o nouă funcţie care utilizează progresele în domeniul inteligenţei artificiale, în special în ce priveşte recunoaşterea obiectelor, pentru descrierea conţinutului fotografiilor publicate pe reţeaua sa de socializare astfel încât şi persoanele care nu văd deloc sau care au deficienţe de vedere să poată înţelege ce conţin fotografiile respective, scrie AFP.
Tehnologia este disponibilă, într-o primă fază, doar pe dispozitivele mobile ale companiei Apple şi pentru utilizatorii anglofoni din cinci pieţe specifice (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă). Obiectivul este de a se extinde rapid şi în alte limbi străine şi pentru alte platforme mobile.
Această facilitate, denumită ''textul alternativ automat'', funcţionează cu ajutorul unor programe software utilizate de nevăzători pentru ca aceştia din urmă să poată obţine o descriere audio a ceea ce este afişat pe ecranul dispozitivului mobil. Acest tip de program descrie conţinutul general a ceea ce se află în imagine împreună cu numele celui care a realizat fotografia şi citeşte comentariile postate sub aceasta.
Fiind deocamdată într-o fază incipientă, acest software oferă descrieri parţiale ale conţinutului imaginii, folosind o sută de elemente care sunt recunoscute automat, fie că este vorba de mijloace de transport (autoturism, barcă, avion, bicicletă), elemente naturale (munte, arbori, ocean, soare), tipuri de activităţi sportive (tenis, nataţie, golf), produse alimentare (pizza, sushi, cafea, desert), fie cuvinte ajutătoare care descriu înfăţişarea unei persoane (bebeluş, ochelari, barbă, zâmbitor).
Alegerea elementelor se bazează pe frecvenţa apariţiei lucrurilor la care se face referire în fotografiile publicate pe Facebook, dar şi pe capacitatea sistemului de a le recunoaşte de o manieră cât mai corectă, au explicat pentru jurnalişti Jeff Wieland, unul dintre membrii echipei responsabili cu accesibilitatea pe Facebook, şi Matt King, un inginer al grupului care şi-a pierdut complet vederea când era student în cadrul Notre Dame University, conform AFP şi mashable.com.
În viitor, sistemul ar putea fi dezvoltat pentru furnizarea unor descrieri mult mai complete, de exemplu specificând activităţile în care sunt implicate persoanele din fotografie sau chiar identitatea lor şi alte detalii.
Facebook nu este singurul grup din domeniul tehnologiei care ia în considerare utilizarea inteligenţei artificiale pentru ajutorarea persoanelor cu anumite deficienţe.
În timpul unei conferinţe pentru dezvoltatori IT desfăşurată săptămâna trecută, Microsoft a anunţat integrarea funcţiilor de recunoaştere a obiectelor sau a textelor aplicaţiilor mobile şi a prezentat într-un material video cum funcţionează acest tip de funcţionalitate care poate, de exemplu, să integreze ochelari sau smartphone-ul pentru a-l ajuta pe cel care nu vede şi să-i descrie acestuia oamenii care se află în jurul său şi reacţiile acestora sau chiar să-i citească meniul de la restaurant.AGERPRES