x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Febra jurnalelor tinute pe Internet

Febra jurnalelor tinute pe Internet

22 Feb 2005   •   00:00

Tot mai multi oameni isi publica parerile sau experientele pe Internet, infiintand un fel de pagini personale, botezate "blog". Fenomenul a capatat o asemenea amploare, incat la fiecare 5,8 secunde, reteaua mondiala a computerelor se mai imbogateste cu un jurnal online.

CRISTIAN IONITA

DREPT. Oamenii isi pot exprima parerile pe Internet de oriunde din lume, chiar daca libertatea le este refuzata in unele state
Blog este denumirea unui site ce poate fi creat gratis de orice persoana care are minime cunostinte despre Internet. Aceste site-uri sunt infiintate de cei care doresc sa-si faca publice experientele, gandurile sau opiniile de orice natura.

Site-urile de tip blog au devenit atat de populare, incat au determinat aparitia unor motoare de cautare specializate, precum Technocrati. Acesta contorizeaza in prezent un numar total de sase milioane de bloguri, la care se mai adauga 14.000 in fiecare zi.

COMUNITATE. In urma cu o luna, a fost infiintat chiar si un comitet care apara dreptul la libera exprimare al bloggerilor (cei care publica jurnale online). Organizatia se numeste Committee to Protect Bloggers si a lansat o petitie globala pentru protejarea bloggerilor.

Pare o initiativa hazlie. Totusi, Amnesty International inregistreaza din ce in ce mai multe cazuri de represiune asupra unor persoane care isi publica opiniile pe Internet. In tari precum China, Siria, Vietnam, Maldive, Cuba, Iran sau Zimbabwe, oamenii sunt bagati la inchisoare daca afiseaza pe Internet opinii contrare cu ale regimului, potrivit BBC.

DREPTUL LA OPINIE. In urma cu cateva zile, organizatia bloggerilor a lansat o campanie uriasa pentru eliberarea a doi iranieni: Mojtaba Saminejad si Arash Sigarchi. Ambii au fost arestati pentru ca au publicat in propriile jurnale online opinii care au deranjat autoritatile acestei tari. Curt Hopkinscounts, seful organizatiei, a lansat un apel catre blogosfera (comunitatea bloggerilor) pentru sustinerea cauzei celor doi: "Daca ai un blog, poti scrie acolo: «Eliberati-i pe Mojtaba si Arash»".

Daca ar fi publicata in toate blogurile din lume, aceasta fraza ar fi repetata de 7,1 milioane de ori. Ar trebui sa fie suficient pentru a atrage atentia lumii asupra situatiei celor doi iranieni.

Este socant sa realizezi ca, in era comunicatiilor electronice, poti ajunge la inchisoare pentru ca incerci sa sprijini un activist care isi desfasoara activitatea pe Internet, spune reprezentantul bloggerilor, Curt Hopkinscounts.

LIBERTATE

"Nici macar nu trebuie sa ai propriul computer pentru a avea un blog. Exista programe foarte simple care ii dau sansa fiecarei persoane de pe aceasta planeta sa-si creeze unul" - Curt Hopkins, directorul Comitetului pentru protejarea bloggerilor

RESTRICTII
Bloggerii nu sunt persecutati doar in tarile fara traditie democratica. In "lumea libera" au aparut deja cazuri de angajati ai unor mari companii care au avut de suferit din cauza celor scrise de ei in propriile jurnale. Chiar daca si-au exprimat opiniile in nume personal si (in cateva situatii) in jurnale de Internet anonime. Unii au fost concediati, altii au fost dati in judecata.

Pentru a fi evitate aceste situatii neplacute, companiile ar trebui sa infiinteze seturi de reguli pentru angajatii care tin jurnale online, spune Curt Hopkins, reprezentantul bloggerilor.
×
Subiecte în articol: IT internet bloggerilor