x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Format MP3 de calitate "extra"

Format MP3 de calitate "extra"

14 Ian 2005   •   00:00

Formatul care a facut milioane de internauti sa descarce muzica de pe Internet s-ar putea sa ne determine sa ne instalam cateva difuzoare in plus pe langa computer. Lansat de curand de catre Institutul Fraunhofer si Thomson, formatul MP3 Surround suporta acum si sunet multichannel pentru sistemele cu sase boxe (5.1.).


CRISTIAN IONITA

TEHNOLOGIE. Daca vreti sa ascultati noul format pe un MP3 player portabil, va trebui sa va cumparati unul nou
Pentru a incuraja utilizatorii sa exploateze avantajele noului produs, programul de inregistrare (encoder) a sunetelor in noul format MP3 Surround va putea fi descarcat de pe Internet si utilizat gratuit pana la sfarsitul anului 2005. De la inceputul anului viitor, acesta nu va mai putea fi utilizat decat de cei care platesc. "Ne-am intrebat de multe ori pana unde poate sa ajunga muzica", spune Henri Linde, vicepresedinte pentru noile tehnologii, proprietate intelectula si licente in cadrul Thomson. "Si am ajuns la concluzia ca sunetul surround este o evolutie logica pentru noi", a adaugat el.

GRATIS PANA LA CAPAT. Software-ul capabil sa redea sunetele codate in format MP3 Surround in toata "splendoarea lor multichannel" va fi oferit gratis utilizatorilor pentru totdeauna. De asemenea, noul tip de fisiere va putea fi ascultat cu vechile programe MP3 Player. Evident, sunetul va fi doar stereo.

CERINTE. Consumatorul va trebui sa-si cumpere un CD player sau MP3 player nou cu decoder MP3 surround daca vrea sa asculte melodiile la o calitate superioara.

Ca dimensiune a fisierelor, diferenta intre vechiul si noul format este foarte mica. Noua tehnologie de codare, dezvoltata de Agere Systems, creste dimensiunile fisierelor MP3 aproape insesizabil.

Totusi, noul format MP3 s-ar putea sa-i faca pe melomani sa-si cumpere computere mai puternice. Inregistrarea sunetelor in format surround cere o putere de procesare cu 50% mai mare, prin comparatie cu codarea stereo.

INCEARCA-L!
Daca sunteti curiosi cum suna noul format, gasiti un MP3 Surround Decoder/Player, un encoder si un plug-in pentru WinAmp la adresa: www.iis.fraunhofer.de/amm/download/mp3surround/downloadpage.html. Le puteti descarca gratis, plus cateva melodii inregistrate in noul format. Termenii de utilizare si alte detalii le gasiti la www.iis.fraunhofer.de/index.html.

EVOLUTIE
"Ne-am intrebat de multe ori pana unde poate sa ajunga muzica si am ajuns la concluzia ca sunetul surround este o evolutie logica"
Henri Linde vicepresedinte in cadrul Thomson
×
Subiecte în articol: IT noul format surround