x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Fotografia, Sony NEX(t) generation

Fotografia, Sony NEX(t) generation

de Alexandru Molovata    |    04 Feb 2011   •   10:49
Fotografia, Sony NEX(t) generation

De la începutul anului 2010 s-a remarcat o nouă tendinţă la producătorii de camere digitale, prin introducerea unui sistem cu o calitate a imaginii de la DSLR, dar cu posibilitatea de a schimba obiective la o dimensiune a aparatelor compacte. Astfel, mai toţi producătorii şi-au completat gama cu seriile mirrorless, adică aparate foto fără oglindă. Sony a fost cel mai radical, a creat un sistem cu totul nou, NEX.

Un astfel de sistem poate fi interesant atât pentru „amatorii avansaţi” (sic!) sau ambiţioşi, cât şi pentru cei care vor să nu mai care în rucsac aparate şi accesorii de multe kilograme. Pentru profesionişti, pentru cei care o cameră digitală e doar o unealtă cu care să-şi facă treaba, un sistem precum cel de la NEX îi poate veni ca o mănuşă. Un aparat mic, cel mai mic aparat cu obiective interschimbabile de pe piaţă, la care poate să ataşeze toate obiectivele din trusa foto. Bineînţeles cu ajutorul adaptorului LA-EA1 dacă lucrează pe sistemul Sony alpha sau cu obiective de la alţi producători, având în vedere că se găsesc pe piaţă adaptoarele necesare.

Totuşi, prima impresie de la un NEX-3 este puţin derutantă! Unde sunt butoanele, rotiţele şi alte comenzi cu care eram obişnuiţi de la DSLR. Sony a mutat toate comenzile în meniul aparatului, ai la dispoziţie câteva butoane şi un joystick. În dorinţa de a reduce la minimum dimensiunile, s-a renunţat la vizor optic şi bliţul încorporat.

Meniul este însă destul de intuitiv, chiar şi pentru cei care s-au obişnuit cu comenzile din butoane şi rotiţe. Te ajută foarte mult şi ecranul generos de peste 7 cm cu 920.000 de pixeli. Cred totuşi că mai este loc de îmbunătăţire la meniu, o problemă fiind aceea că ajungi foarte greu la setarea de unde poţi schimba sensibilitatea (ISO).

Mergând mai departe, chiar de la prima utilizare îţi pare familiară schimbarea distanţei focale precum şi „clarul” manual (nu prin butoane). Este similar cu sistemele DSLR.

În cutie este şi un mini ca să nu zic microbliţ. Înţeleg că din goana de a miniaturiza aparatul nu a mai avut loc şi patina de bliţ, care se găseşte aproape la toate aparatele compacte mai avansate şi la celelalte sisteme mirrorless. Adică e puţin ciudat să am un NEX pe post de frăţiorul mai mic al unui aparat reflex mai mare, să mă pot folosi de toată optica dar nu şi de bliţ. Dar poate Sony s-a gândit că odată ce a rezolvat problema cu zgomotul la sensibilităţile mari, nu ar mai fi mare nevoie de o lumină suplimentară. În teste, NEX-3 iese peste mulţi concurenţi la capitolul calitate a imaginii la ISO de 3.200, 6.400 şi chiar 12.800.

De asemenea, un atu al acestui sistem este şi ca­litatea ireproşabilă a filmării. Avem HD la 720p, dar claritatea şi culorile reale te fac să întrebi dacă nu este cumva o cameră video full HD.

×
Subiecte în articol: tehnică