x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atenție la fraudele prin telefon. Cum acționează hackerii pe WhatsApp

Atenție la fraudele prin telefon. Cum acționează hackerii pe WhatsApp

de Redacția Jurnalul    |    25 Mar 2025   •   15:30
Atenție la fraudele prin telefon. Cum acționează hackerii pe WhatsApp
Sursa foto: Hepta

Infractorii cibernetici își caută victimele și pe WhatsApp. Aceștia se folosesc de conturile persoanelor apropiate pentru a cere sume mari de bani sau a obține voturi la diverse concursuri.

Mihai Rotariu, director de comunicare al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), spune care este mecanismul folosit de atacatori.

„Este o tentativă de fraudă în doi pași. În primul pas, atacatorii încearcă să compromită cât mai multe conturi de WhatsApp. Știm că pe această platformă avem contacte care transmit mai departe, iar atacatorii trimit către toată agenda un singur mesaj: Am nevoie să îmi împrumuți 3.200 de lei, am intrat într-o încurcătură, acesta este contul meu”, a explicat acesta la Pro Tv.

Cum acționează hackerii

De exemplu, Marian Andrei a fost ținta unei astfel de tentative. 

„Am primit un astfel de mesaj. Acea persoană a fost „virusată” și mă roagă să votez pentru fata unui prieten la un concurs ca să primească o bursă gratuită. Am dat click pe un astfel de link”.

El a explicat etapele ulterioare ale atacului.

 „Acesta e un link care duce către un site de phishing. În al treilea sau al patrulea pas suntem acuzați că trebuie să ne conectăm cu contul de WhatsApp pentru a preveni frauda. Deci ni se oferă și o explicație de ce trebuie să facem asta. În momentul în care facem acest lucru, ne vine un cod de autentificare pe dispozitivul pe care îl folosim, iar atacatorii se conectează la contul nostru fără ca noi să știm asta. Dacă transmit cu împrumutul de bani către toată agenda, iar 1% sau 10% dintre persoane trimit bani, pot avea un profit extraordinar”.

Cum să ne protejăm

Utilizatorii sunt sfătuiți să nu acceseze linkuri suspecte și să verifice autenticitatea solicitărilor de bani sau voturi printr-un apel direct.

Activarea autentificării în doi pași pentru WhatsApp este o măsură esențială pentru protejarea contului.

Nu trebuie să răspundeți la astfel de mesaje.

Subiecte în articol: fraude telefon whatsApp