x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Furnizori de serviciu universal in telecomunicatii

Furnizori de serviciu universal in telecomunicatii

29 Mai 2004   •   00:00

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a supus consultarii publice proiectul Deciziei privind conditiile si procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal in domeniul comunicatiilor electronice, care contine primul set de masuri ANRC destinat implementarii mecanismelor serviciului universal.

CRISTIAN IONITA

Dreptul de acces la serviciul universal reprezinta dreptul tuturor utilizatorilor, indiferent de localizarea lor geografica, de a beneficia de un set minim de servicii, la un anumit nivel de calitate si la tarife accesibile. Accesul la aceste servicii de baza reprezinta un element fundamental pentru dezvoltarea economica a comunitatilor si sansele de afirmare personala, in conditiile in care societatea informationala devine o realitate din ce in ce mai prezenta. Totodata, promovarea acestui drept reprezinta una din politicile esentiale ale Uniunii Europene in domeniul comunicatiilor si a devenit o obligatie atat pentru tarile membre, cat si pentru tarile candidate.

Potrivit documentului supus ieri consultarii publice, ANRC va desemna o serie de furnizori de serviciu universal care vor avea misiunea de a asigura accesul utilizatorilor la retelele publice de telefonie la un punct fix si la tarife accesibile prin instalarea de telecentre. Furnizorii de serviciu universal desemnati vor instala, de asemenea, telefoane publice cu plata care vor deservi comunitatile izolate.

Telecentre

Telecentrele reprezinta spatii in care se asigura accesul unei comunitati la o retea publica de comunicatii astfel incat membrii comunitatii sa poata beneficia de servicii de telefonie si acces la Internet. Aceste telecentre vor trebui sa indeplineasca anumite conditii minime privind dotarea cu echipamente de comunicatii electronice.

Desemnarea furnizorilor de serviciu universal care vor avea obligatia de a pune la dispozitia publicului telecentre si telefoane publice cu plata se va realiza prin intermediul procedurii de licitatie publica, cu respectarea principiilor liberei concurente, transparentei, nediscriminarii, concurentei si, nu in ultimul rand, al neutralitatii tehnologice, informeaza ANRC.

×
Subiecte în articol: IT