Inca greu de "digerat" pentru cei care au crescut in cultura Gutenberg si care adulmeca uneori pagina invechita pe rafturi de anticariat, cartea electronica nu mai este un subiect de la pagina de curiozitati. Inca un subiect pentru dezbateri si controverse intre generatii.
O data cu lansarea pe piata de catre japonezi a modelului Sony Reader, volumele electronice au si un "dispozitiv" dedicat. Va costa intre 300 si 500 de dolari si poate stoca zeci de titluri.
Mari grupuri editoriale de pe mapamond si-au declarat deja sprijinul pentru formatul prezentat de Sony: Random House, Harper-Collins, Penguim Putnam, Simon & Schuster sau Time Warner Gook Group.
CERNEALA ELECTRONICA. Sony Reader foloseste cerneala electro-
nica dezvoltata de E-Ink, o tehnologie care poate fi folosita in domenii diferite: reclame la magazine, semne de circulatie, afise cinematografice etc. Are un consum redus de energie, este usoara si flexibila. De fapt este vorba de mici capsule pigmentate (alb si negru). Acesti pigmenti pot fi "controlati" cu un camp electric, astfel incat o capsula sa devina alba sau neagra: cand suprafata este expusa unui camp electric negativ, particulele albe urca la suprafata microcapsulelor, devenind astfel vizibile pentru un utilizator. Acumulatorul dispozitivului permite citirea a 7.500 de pagini.
In 2006, sunt asteptate si alte dispozitive asemanatoare: de la iRex Technologies sau de Jinke (China). De asemenea, in 2007 ar trebui sa apara pe piata si alte modele: Polymer Vision sau Plastic Logic.