x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gadget - Senzori auto antialcool

Gadget - Senzori auto antialcool

de Alina Munteanu    |    27 Dec 2006   •   00:00
Gadget - Senzori auto antialcool

Soferii aflati sub influenta alcoolului se vor gasi in imposibilitatea de a porni masina datorita unor inventii tehnologice care masoara alcoolemia celui care se urca la volan.

Tehnologia ii tine in frau pe soferii bauti. Soferii aflati sub influenta alcoolului se vor gasi in imposibilitatea de a porni masina datorita unor inventii tehnologice care masoara alcoolemia celui care se urca la volan.

Organizatia MADD (Mother Against Drunk Drivers, Statele Unite) incearca sa schimbe atitudinea soferilor in ceea ce priveste consumul de alcool si se bazeaza pe dispozitivele de siguranta inventate deja. Breathalyzer, de exemplu, este un dispozitiv conectat la sistemul de combustie, care face masina inoperabila daca soferul a baut un pahar in plus. Unii judecatori il folosesc deja pentru a-i tine sub observatie pe cei care conduc sub influenta alcoolului chiar daca au trecut cel putin o data prin tribunal. Aceste mecanisme necesita insa control frecvent, spun specialistii, iar soferii au nevoie de ceva moderat ca pret, care sa nu necesite multa ingrijire, sa nu fie usor observabil si sa fie usor de setat la limita concentratiei de alcool din sange.

La cheie. Saab automobile are un dispozitiv in miniatura, Alcokey, implementat in cheia autoturismului. Cand soferul apasa butonul pentru deschiderea usii, senzorul de detectare al alcoolului se activeaza. Soferul trebuie sa sufle intr-un mustiuc iar proba este analizata. Alcokey este conectat la sistemul electric al masinii, iar daca nivelul alcoolului depaseste limita legala, atunci dispozitivul nu permite functionarea autoturismului. Insa acest sistem poate fi usor pacalit daca altcineva decat soferul sufla in mustiuc. Pentru a evita aceasta gaselnita, TruTouch Technologies, din New Mexico, a pus la cale un sistem care sa functioneze pe baza contactului fizic, inspirat din metoda de masurare a nivelului glucozei. Un pad este fixat pe volan sau pe cheie. Acesta analizeaza tesutul mainii si alcoolemia soferului, iar datele sunt transmise la sistemul electric al masinii. Avantajul acestui sistem este ca analiza tesutului nu permite niciunei alte persoane sa conduca masina, prin urmare sunt mai putine sanse sa vi se fure autoturismul. Cercetatorii iau in calcul si miscarile involuntare ale ochilor pentru viitoarele inventii, unele care sa se plieze cererilor soferilor.

×
Subiecte în articol: IT