Un recent raport Eurostat dezvaluia portretul Romaniei profunde: 42% dintre romani nu au toaleta conectata la sistemul de canalizare, in timp ce peste 41% dintre romani nu dispun nici macar de baie sau dus. Aceasta statistica ne plaseaza detasat la fundul clasamentului european sI este intregita de tabloul economico-financiar: un roman din trei nu isi permite o masa cu carne sau sa isi plateasca la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilitati.
In aceste conditii, nici “gadget-izarea Romaniei' nu este una care sa ne evidentieze in statisticile de aiurea, in ciuda faptului ca tot ce este mai nou in materie apare imediat sI pe piata locala. Un studiu global realizat de firma ruseasca de securitate informatica Kaspersky Lab dezvaluie ca o familie obisnuita din Romania detine, in medie, 2,6 dispozitive cu acces la Internet si capabile sa stocheze o cantitate ridicata de date. Primul loc in studiu este ocupat de Arabia Saudita, cu o medie de 4,3 gadget-uri, urmata de Africa de Sud si SUA, cu o medie de 4, respectiv 3,7. Romania se afla pe ultimul loc in acest top, in care Polonia si Germania sunt afisate cu 2,9 gadgeturi iar Marea Britanie si Rusia cu 3,5, respectiv 3,3.
PC-ul este cel mai popular echipament IT din Romania – 71% dintre respondenti afirmand ca detin unul acasa. 16,4% dintre acestia sustin ca poseda doua sau mai multe computere desktop. Si laptop-urile sunt foarte populare printre romani, 51,5% afirma ca au unul in familie, in timp ce 13,3% spun ca detin chiar doua sau mai multe. Peste 40% dintre cei chestionati au afirmat ca detin personal un smartphone, in timp ce 9,6% dintre acestia spun ca in familia lor exista doua sau mai multe astfel de dispozitive. De asemenea, in privinta tabletelor, numai 5% dintre participantii la studiu au spus ca poseda una in gospodaria lor. In total, 0,7% dintre gospodariile din Romania detin un set complet de echipamente electronice moderne (PC, laptop, smartphone si tableta).
Sondajul Kaspersky poate fi mai bine inteles daca alaturam sI ultimele date Eurostat, prezentate ayi. Astfel, jumatate dintre romanii cu varsta intre 16 si 74 de ani nu au folosit niciodata un computer personal, ceea ce reprezinta cel mai mare procentaj din UE. Media europeana este de 78%, iar pe penultimul loc, inaintea Romaniei, se situeaza Bulgaria, cu 55%.