Un recent raport IDC arăta că la nivel global ar fi aproximativ 80 de milioane de gameri, din care vreo 14 milioane de “entuziaşti”. Sunt dintre cei care plătesc taxe lunare/anuale pentru diverse platforme de gaming online, cheltuiesc sume măricele pentru “arme” mai bune, “puteri” mai mari, niveluri mai multe etc. Cu alte cuvinte, o masă de utilizatori mai mult decât interesantă pentru cyber-infractori şi dăunătoarele lor invenţii.
Experţii firmei ruse de securitate informatică, Kaspersky Lab, au înregistrat, în 2012, 7.000 de tentative de infectare a computerelor jucătorilor din întreaga lume în fiecare zi. Aceste atacuri sunt lansate în încercarea de a obţine datele personale ale utilizatorilor, cum sunt parolele folosite pentru jocurile online şi sistemele de online banking. În ceea ce priveşte jocurile, utilizatorii rău intenţionaţi încercau să fure avataruri şi obiecte virtuale utilizate în joc, pentru a le vinde ulterior. În cazul sistemelor de online banking, infractorii cibernetici încercau să fure bani din conturile bancare.
Experţii Kaspersky Lab au descoperit că, pentru a-şi atinge scopurile, infractorii cibernetici trimiteau zilnic jucătorilor aproximativ 10 e-mail-uri cu link-uri şi ataşamente şi lansau, în medie, 500 de atacuri de infectare a acestora prin intermediul browser-ului. În plus, “colecţia” de programe malware care au ca ţintă jocurile online creşte cu aproximativ 5.000 pe zi.
Una dintre tacticile preferate ale infractorilor cibernetici în ceea ce priveşte jocurile online rămâne ingineria socială – în special phishing-ul. De exemplu, infractorii cibernetici utilizau numele marilor comunităţi de gaming din lume şi încercau să îi atragă pe site-uri false pentru a colecta parolele de la conturile de jocuri. În 2012, experţii Kaspersky Lab au înregistrat 15 milioane de vizite pe site-urile de phishing care imitau design-ul unuia dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri online din lume.
Pentru anul trecut, cele mai multe astfel de incidente au fost identificate în Rusia, China şi India. Acestea sunt ţările în care jucătorii se confruntă cu cel mai mare risc de infectare şi, în consecinţă, cu furtul avatarurilor şi al obiectelor virtuale deţinute în joc. Acest top a rămas aproape neschimbat în ultimii 7 ani şi este puţin probabil ca infractorii cibernetici să îşi piardă interesul pentru aceste zone.
La prima vedere, recomandările experţilor par evidente, deşi, în practică, şi-au dovedit eficienţa în repetate rânduri.
“În primul rând, trebuie să fiţi foarte atenţi atunci când primiţi e-mailuri din partea serverului de administrare a unui joc online în care vi se cere furnizarea unor informaţii personale despre contul vostru sau autorizarea unei acţiuni, sub orice pretext. Nu accesţi link-ul deoarece este posibil să vă ducă pe un site de phishing” avertizează expertul malware Kaspersky Lab, Sergey Golovanov. “De asemenea, nu descărcaţi patch-uri neoficiale din surse suspecte, deoarece aţi putea ajunge foarte uşor să primiţi “la pachet” un Troian, care se poate infiltra în sistem pentru a vă fura toate parolele. Şi nu mă refer doar la jocurile online, ci şi la cardurile bancare, în situaţiile în care banca vă oferă servicii online”, explică oficialul Kasperski.