x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gates.Mai puneti un scaun

Gates.Mai puneti un scaun

de Lucian Mandruta    |    01 Feb 2007   •   00:00
Gates.Mai puneti un scaun

Vizita lui Bill Gates e subiect de tabloid, si toata lumea de la Microsoft pare surprinsa. Cum, vine cel mai important om in viata din IT-ul mondial (Steve Jobs e indisponibil pentru comentarii la aceasta afirmatie), iar pentru voi e doar cel mai bogat om din lume? Asta vor intelege romanii din presa lor despre Bill? Ca are bani sa-i intoarca cu galeata, ca are nu stiu ce avion si un milion de bodyguarzi, numarati in direct de reporteri care alminteri nu stiu sa faca deosebirea intre kernel si Cornel? Cum sa-l primim asa, fara respect pentru acel guru care a adus calculatorul in casele multimii, insa cu reverenta pentru insul care isi poate permite, maine, daca doreste, sa cumpere tot ce produce Romania intr-un an?

Pai, da, exact asta o sa facem. Pentru vizionarul Gates, o sa mai punem un scaun, cu aerul plictisit cu care ne tratam si vizionarii nostri, aia saraci. Pentru miliardarul Gates insa, scoatem cel mai rosu covor, comanda speciala pentru Ceausescu, ramas nefolosit. Plus fanfara, garda si sampanie de dat noroc cu premierul si presedintele, uimiti si ei ca lui Bill nu-i cad bancnotele, neglijent, din buzunare! Domnu’ Gates, pe aici va rog sa poftiti, pe la protocol. Nu, nu ala de retea, protocolu’ nostru adevarat, din mosi-stramosi!

De fapt, motivele reale, cele de business, pentru vizita lui Gates n-au nici o importanta pentru cei mai multi dintre noi, tot asa cum Windows Vista nu va misca in nici un fel ierarhia de pe prima pagina a celor mai citite publicatii. Nu ne intereseaza de ce vine, dar foarte mult ne impresioneaza ca vine. Nu ca ar sti si altii. N-am vazut in presa de afara relatarile entuziaste pe care credem ca le meritam "Bill Gates viziteaza Romania, consfintind astfel pozitia acestei mici tari est-europene pe harta mondiala a industriei IT". Nu le-am vazut, dar asta nu inseamna ca nu putem cumpara un advertorial maine, in Financial Times. Asa, de chestie. Nu cred c-o sa vedem prea mult tapaj in Vest din partea companiei pe tema inaugurarii centrului de suport. Nu in State, in orice caz, unde ideea externalizarii slujbelor americane e privita in cel mai bun caz cu raceala.

In acelasi timp insa, vizita ne arata un lucru important, pe care Gates l-a vazut primul, ca de-aia e vizionar. Dom’le, avem bani! Bani nu asa, la portofel, ci la buget, de la coana Europa, pentru o multime de proiecte de informatizare, unde suntem in urma rau de tot. Sunt sigur ca de pe drum, din avionul privat cu geamuri bine sterse, Bill vede Romania ca pe o mare de birouri goale, pe care cineva trebuie sa puna niste calculatoare. Cu licente legale, evident.

E sansa lui, dar e si sansa noastra. Vizita ne arata cine suntem: o piata pe care si noi putem concura. Ca n-o fi asa de complicat sa faci un sistem de operare, nu? Stiu eu un roman care s-a apucat deja...

×
Subiecte în articol: IT gates