x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gigantii IT mobileaza casa digitala

Gigantii IT mobileaza casa digitala

24 Iun 2004   •   00:00

Lumea nu este prea mica pentru o coalitie formata din 145 de companii IT. Giganti ai lumii electronicelor s-au reunit intr-un "supergrup" care isi propune sa ne utileze viitoarele locuinte.

ALEXANDRU RADESCU

Pot sa se interconecteze si sa convietuiasca sub acelasi acoperis IBM, HP, Microsoft, Nokia si alte nume mari ale "planetei electronice"? Mari companii s-au lansat intr-un proiect ale carui reale dimensiuni inca nu pot fi apreciate, nici din punct de vedere tehnic, nici prin prisma impactului pe care l-ar produce asupra pietei. Un comunicat de presa prezentat luni vorbeste de constituirea grupului "Digital Living Network Alliance", cu scopul declarat de a sprijini dezvoltarea computerelor, a produselor electronice de uz casnic si a portabilelor care fac transfer de date intre ele, se arata intr-un material manoramaonline.com. Iar cand vorbim de transfer de date, trebuie sa se inteleaga ca este vorba si de fisiere muzicale, filme sau programe de televiziune.

Ghidul autenticitatii

Acest colos compozit are in vedere dezvoltarea pietei pentru acele produse electronice care se pot imbina in ceea ce s-ar putea numi "casa digitala".

In acelasi timp, grupul intentioneaza sa publice diverse ghiduri ale tuturor produselor care pot "mobila digital" locuinta, ghiduri speciale ce vor fi insotite de certificate de autenticitate pentru produsele prezentate. De asemenea, va fi realizat un logo special pentru aceste produse, menit sa apara la inceputul anului viitor.

Rivali si parteneri

Digital Living Network Alliance include companii producatoare de PC-uri, de telefoane mobile si multe alte produse. Astfel, se regasesc rivali ai soft-urilor pentru celulare precum Microsoft si Nokia sau competitorii de pe piata calculatoarelor, adica International Business Machines Corp si Hewlett-Packard Co. Toate aceste nume ale industriei IT isi vor testa produsele in vederea unei interoperabilitati care sa faca viabil proiectul "casei digitale".

Aceasta coalizare a marilor companii din domeniul IT apare la un an distanta de la parteneriatul incheiat intre mari companii din lumea electronicelor, intitulat "Digital Home Working Group". Acest proiect parea sa aiba succes, mai ales cu conectarea portabilelor music-player la PC, numai ca anumite cercetari au aratat ca mai putin de 6% dintre locuintele cu conexiune la Internet aveau console cu jocuri "legate" la "reteaua casnica". Dupa cum a declarat unul dintre directorii Intel, Bob Gregory, principala cauza a acestui esec s-a datorat tocmai faptului ca fiecare firma implicata in proiectul DHGW isi pastra "mare parte dintre proprietati", unul dintre aspectele care va fi altfel abordat in cadrul "Digital Living Network Alliance". Sau cel putin asa declara Gigantii inainte de a reincepe practic "ostilitatile" interoperabilitatii.

STANDARDIZARE

Desi companiile producatoare de PC-uri au dezvoltat standarde pentru format audio sau video, putine produse electronice "colaboreaza" unele cu altele, acesta fiind unul dintre obstacolele care se intentioneaza a fi depasite, prin proiectul "Digital Living Network Alliance". Pe de alta parte, dupa cum se spune intr-un material al grupului "celor 145", utilizatorii vor putea recunoaste produsele care sunt conforme cu standardele, uitandu-se dupa logo-ul grupului. Logo-ul va fi lansat la inceputul anului viitor.

INCEPUT

La 24 iunie 2003, la San Francisco lua fiinta Digital Home Working Group, o organizatie nonprofit care isi propunea sa simplifice transferul continutului digital (muzica, foto, video) intre portabile, PC-uri si alte componente "legate in retea". Printre fondatori se numarau Fujitsu, HP, Intel, IBM, Microsoft, NEC, Nokia, Philips, Samsung, Sharp, Thomson si multe alte firme. Si atunci, gigantii electronicelor s-au coalizat pentru crearea anumitor standarde industriale. La un an distanta, tot la San Francisco, marile companii reproiecteaza casa digitala.
×
Subiecte în articol: IT digital