x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Gratis de la Google: mail-ul de un giga

Gratis de la Google: mail-ul de un giga

03 Apr 2004   •   00:00

Google, cel mai popular motor de cautare, se pregateste sa lanseze un serviciu de posta electronica in care sa incapa de 250 de ori mai multe mesaje decat la Yahoo si de 500 de ori mai multe decat la Hotmail. E gratis si se numeste Gmail.

Noul serviciu de mesagerie electronica le promite viitorilor sai utilizatori ca nu va mai fi nevoie sa-si stearga niciodata mesajele din casuta de mail (Inbox). Practic, oricine va putea sa-si stocheze pana la 500.000 de pagini de mail.

In plus, mesajele vor putea fi organizate in functie de diferite criterii: in ordine alfabetica, in ordinea datei la care au fost primite, in functie de persoana care le-a trimis s.a.m.d. Si asta nu e tot. Cum Google e numarul 1 in domeniul cautarilor, clientii noului serviciu vor avea la dispozitie si un „motor de cautare avansata in mesaje".

De asemenea, mesajele vor fi scanate de un program antivirus, iar spamul va fi filtrat.

Deocamdata, Gmail nu este disponibil publicului larg, fiind testat pe 1.000 de utilizatori. Reprezentantii companiei nu au specificat data la care va fi lansat, aceasta depinzand de concluziile la care va ajunge grupul de utilizatori de proba. Daca acestia vor fi multumiti, probabil ca serviciul va fi gata cat de curand. In cazul in care va fi nevoie de imbunatatiri, va mai dura.

„Puteti rezolva asta?"

Ideea de a infiinta Gmail i-a venit lui Larry Page (unul dintre cei doi fondatori ai Google) dupa ce a citit un mesaj venit din partea unei utilizatoare a Google. Aceasta se plangea ca-si petrece tot timpul pe mail cautand mesaje sau stergand de zor pentru a se incadra in limita de stocare impusa de furnizorul serviciilor de posta electronica la care este abonata. Mesajul se incheia asa: „Puteti sa rezolvati problema asta, oameni buni?".

Si au rezolvat-o: ofera atata spatiu de stocare incat probabil ca va fi nevoie sa stergeti mesaje din Inbox o data la cativa ani.

Rivalitatea intre giganti

Desi a ramas pe primul loc, Google a pierdut o buna bucata din cota sa de piata dupa ce Yahoo a renuntat la serviciile sale acum o luna.

Problema e cam asa: Yahoo e foarte puternic multumita serviciilor sale de posta electronica. Cumpara trei companii mai mici specializate in motoare de cautare (Inktomi, Overture si Altavista) si se desparte de Google. Prin urmare, Yahoo devine concurentul Google pe piata „cautarilor".

Ce face Google in situatia asta? Dupa o luna lanseaza un serviciu de posta electronica ce ameninta sa fure o buna bucata din clientii Yahoo.

Froogle

Acum cateva zile, Google a mai lansat un serviciu revolutionar: Froogle. Si acesta este gratis si permite utilizatorilor sa compare preturile produselor pe care le pot achizitiona online. Si in acest domeniu, Google concureaza cu Yahoo si MSN (divizia de servicii pe Internet a grupului Microsoft) ce ofera deja clientilor lor diferite servicii de comert electronic, implicit posibilitatea de a compara preturile pentru diverse produse. Cristian Ionita


Comparatie

Daca vreti sa aruncati o privire inauntrul serviciului Gmail, puteti intra la adresa http://gmail.google.com. De la bun inceput veti fi anuntati ca acesta este un nou tip de mail. Gmail pare superior rivalilor sai MSN Hotmail si Yahoo atat in privinta statiului de stocare, cat si a preturilor.

Gmail

  • Spatiu de stocare gratis 1.000 megabiti (MB)
  • Fara bannere publicitare sau ferestre pop-up
  • Antivirus si filtru pentru mesaje spam

MSN Hotmail

  • Spatiu de stocare gratis 2 MB
  • 100 MB costa 59,85$/an
  • Antivirus si filtru pentru mesaje spam

Yahoo

  • Spatiu de stocare gratis 4 MB
  • 100 MB costa 49,79 $/an
  • Antivirus si filtru pentru mesaje spam
×
Subiecte în articol: IT google yahoo