x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hackeri din China au atacat din nou serviciile Gmail.

Hackeri din China au atacat din nou serviciile Gmail.

02 Iun 2011   •   11:22

La mai bine de un an distanta de “celebrul' atac informatic care a dus transferul portalului Google din China, un nou cyber-atac loveste conturile Gmail ale unor oficiali americani. Dupa primele cercetari, sursa atacului ar fi tot una chineza.

"Am descoperit recent o campanie ce avea scopul de a colecta parolele, probabil prin tehnica «phishing»", a declarat Eric Grosse, un director de la Google, intr-un comunicat citat de AFP. Aceasta actiune pare ca a fost initiata din Jinan, un oras din estul Chinei.

"Phishing"-ul este o forma de inselatorie online ce are scopul de a-i convinge pe internauti sa comunice date confidentiale.

Aceasta tentativa a afectat sute de conturi de Gmail, inclusiv cele ale unor oficiali guvernamentali americani, jurnalisti, disidenti chinezi, conducatori militari si ale altor lideri din mai multe tari asiatice, in special din Coreea de Sud.

"Google a identificat aceasta campanie si a oprit-o. Le-am informat pe victime si le-am protejat conturile. Am informat, de asemenea, autoritatile guvernamentale vizate", a precizat Eric Grosse.

Pentru moment, specialistii nu au putut sa stabileasca o legatura intre acest atac informatic si cel produs anul trecut asupra grupului Google, provenind tot din China.

Google a avut parte anul trecut de o "infruntare" indelungata cu guvernul chinez. Dupa ce s-a declarat exasperat de cenzura din China si de atacurile cibernetice provenind din aceasta tara, grupul Google a decis, in luna martie 2010, sa nu mai cenzureze site-ul sau in limba chineza si sa il transfere in Hong Kong.

China a negat in acel moment orice responsabilitate pentru acele atacuri cibernetice contra grupului californian, calificand acuzatiile aduse administratiei de la Beijing ca fiind "nefondate".

Google a anuntat in iulie 2010 ca Beijingul i-a reinnoit licenta de exploatare, care expirase la sfarsitul lunii iunie, permitandu-i astfel sa continue sa functioneze pe cea mai vasta piata de internet din lume.

×
Subiecte în articol: google gmail hackeri chinezi