x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hackerii chinezi au dat iama în companiile energetice

Hackerii chinezi au dat iama în companiile energetice

10 Feb 2011   •   16:56

Aceştia au furat date interne importante timp de patru ani de la conglomerate energetice din toată lumea intr-o operaţiune numită “Dragonul Nopţii”, potrivit unui raport de securitate al McAfee.

Au fost vizate companii petroliere, de gaze naturale sau din industria petrochimică. Atacurile s-au desfăşurat prin propriile site-uri Web, spune Greg Day, director de strategie de securitate. Hackerii au folosit diverse tehnici ce îmbină socialul cu ingineria (social-ingeneering) şI au convins executivi din Kazakhstan, Taiwan, Grecia si SUA să divulge informaţii. Companiile nu sunt numite.

Dintre datele furate se află informaţii despre finanţarea unor proiecte sau secrete comerciale precum intenţiile de licitare pentru anumite zăcăminte.

Atacurile au la origine IP-uri chineze din Beijing şI se desfăşurau de regulă între 9:00 la 17:00, ora locală, ceea ce sugerează mai degrabă că erau “angajaţi” normali ai unor companii decât hackeri neprofesionişti, scrie compania în raport. Deşi grupul a fost responsabil de atacuri, McAfee vorbeşte de un anumit hacker, localizat în oraşul Heze din provincia Shandong. El a fost “crucial” pentru operaţiune.

Nu e prima dată când s-a raportat că hackerii au început misiuni mult mai complexe decât spargerea unor calculatoare. De ceva vreme, criminalii informatici asaltează companii pentru a obţine date importante ce pot fi transformate în bani. La finele lui 2009, Google a anunţat că a fost atacată din China împreună cu alte câteva zeci de companii, cum ar fi Intel, in cadrul “Operaţiunii Aurora”.

×