x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Harta României, “împărţită” de operatorii mobili

Harta României, “împărţită” de operatorii mobili

de Alexandru Radescu    |    15 Mar 2011   •   21:22

Potrivit sondajului Gallup România, efectutat la cererea Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, Orange este lider în Nord-est, Nord-vest, Vest, Sud-vest şi Centru, iar Vodafone în Bucureşti, Sud şi Sud-est. Cosmote nu ocupă poziţia de lider în nicio regiune, dar înregistrează rate foarte bune de penetrare în Bucureşti, Sud-vest, Sud şi Sud-est. 78% din utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă folosesc serviciile unui singur furnizor, 18% au doi furnizori iar 4% au trei sau mai mulţi furnizori. Probabilitatea de a utiliza serviciile mai multor furnizori este aproape de două ori mai mare în mediul urban decât în mediul rural.

 

 Orange este lider pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, jumătate din utilizatori folosind cel puţin o cartelă SIM de la acest operator. 35% utilizează servicii de telefonie mobilă de la Vodafone, 25% de la Cosmote, 9% de la RDS şi 1% de la Zapp.

 

Dacă analizăm furnizorii în funcţie de tipul de serviciu, 26% din utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă folosesc un abonament de la Orange, 27% o cartelă de la Orange, 22% un abonament de la Vodafone, 16% au cartelă de la Vodafone, 15% au cartelă de la Cosmote, 12% au abonament de la Cosmote, 9% au abonament de la RCS&RDS.

 

 Cota de piaţă a furnizorilor de servicii de telefonie mobilă ne arată aceeaşi ierarhie ca în cazul ratelor de utilizare: Orange deţine 44% din SIM-urile active de pe piaţă, Vodafone 29%, Cosmote 20% şi RCS&RDS 6%. Diferenţa între primii doi operatori este mai mică pe piaţa abonamentelor (Orange – 39%, Vodafone – 31%) în timp ce pe piaţa cartelelor preplătite Orange este lider detaşat (49%) iar Cosmote a ajuns aproape la acelaşi nivel cu Vodafone (25% vs. 26%)

 

Vodafone lider in zona persoane juridice
Vodafone este lider pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă pentru companii - 61% din companiile şi instituţiile în care se utilizează astfel de servicii au ca furnizor Vodafone, 46% folosesc telefonie mobilă de la Orange, 12% de la Cosmote, 5% de la RCS&RDS, 3% de la Zapp. 76% din companiile şi instituţiile în care se utilizează servicii de telefonie mobilă folosesc serviciile unui singur furnizor, 21% au doi furnizori şi 3% au trei sau mai mulţi furnizori. Calculând cotele de piaţă ale principalilor furnizori pe baza numărului de SIM-uri utilizate în companii şi instituţii, rezultă că Vodafone are 52% din piaţă, Orange 38%, Cosmote 6% iar RCS&RDS şi Zapp câte 2%.

 

Studiul Gallup a fost realizat in perioada martie – aprilie 2010, pe un esantion de peste 5000 de persoane şi 2000 de companii.

×