x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hartie vs DVD

Hartie vs DVD

de Dan Dinu    |    21 Sep 2006   •   00:00
Hartie vs DVD
TEST HARDWARE > IMPRIMANTE FOTO
Daca vrei sa-ti pui pozele la pastrare ai doua alternative: le imprimi pe hartie sau pe un mediu optic digital, cum ar fi un DVD sau CD

Printarea pozelor din vacanta poate fi o treaba foarte costisitoare cand numarul lor depaseste limita normalului, de doua cifre. Sa nu mai vorbim de imposibila misiune de alegere a hartiei perfecte pentru a obtine cele mai bune rezultate, fara sa afecteze considerabil buzunarul. Avem cateva solutii pentru tine.

Cum alegi hartia perfecta?

Fiecare producator de imprimante are si cate un set precis de hartie fotografica, creat special pentru a obtine cele mai bune rezultate folosind cernelurile si tehnologia sa de printare.

Cel mai indicat este sa folosesti numai hartia recomandata de producatorul respectiv, pentru a evita neplacerile. Daca ai o imprimanta Epson, in nici un caz nu este indicat sa folosesti o hartie foto de la HP sau Canon ori invers, deoarece tehnologia de imprimare difera de la un producator la altul si cernelurile pot fi incompatibile cu tipul de hartie. Astfel, te trezesti ca cerneala s-a intins si culorile nu sunt nici pe departe asemanatoare cu cele ale pozei originale. Acesta este si cazul hartiei foto "universale", produsa de companii care nu au nici o legatura cu producatorul imprimantei tale. Cerneala se poate comporta in cele mai neasteptate moduri, creand poze sterse si cu o durata de viata foarte scurta.

Care este setul potrivit?

Incursiunea in alegerea hartiei foto potrivite nu se opreste la seturile de hartie foto brand-name. Fiecare mare producator de imprimante are mai multe seturi de hartii, la diferite preturi si diferite cantitati, aparent asemanatoare la prima vedere.

EPSON - ofera, aparent, cea mai mare paleta de hartii foto dintre toti producatorii, cum ar fi DuraBrite, Premium Glossy, Ultra Glossy, Photo Quality Glossy sau ColorLife.

Pentru printarea pozelor pe care doresti sa le inramezi sau sa le faci cadou, folosesti Premium Glossy Photo Paper. Pentru ocazii mai putin importante sau unde calitatea de laborator foto nu este necesara, hartia Photo Paper (79 RON/100 coli) este de ajuns. Poti folosi alternativa mai ieftina, numita All Purpose Glossy Paper, pentru flyere sau documente cu poze.

Pozele printate folosind tehnologia celor de la Epson, conform datelor, dureaza 104 ani.

HP - detine, pentru printari foto, hartia HP Premium Plus, cea mai calitativa hartie fotografica de la HP. Dar pentru printari mai justificate din punct de vedere al pretului, HP Photo paper (aproximativ 25 RON/60 coli) este o alegere mai buna.

Folosind cernelurile originale si hartia celor de la HP, poza are o durata de viata de 115 ani.

SAMSUNG - au, in mod imbucurator, o oferta mult mai simplificata, acestia avand pentru imprimantele dye-sub un singur tip de hartie fotografica. Hartia pentru aceste imprimante se numeste simplu Photo Paper si vine in pachete de 40 (92 RON) sau 120 (149 RON) de poze cu tot cu ribonurile necesare imprimarii acestora.

Tehnologia dye-sub a celor de la Samsung produce fotografii ce pot rezista 100 de ani.

DVD

In cazul mediilor optice, alegerea este mai simpla. Acestea sunt mai usor de manipulat, ocupa mai putin spatiu si sunt mai portabile decat fotografiile in unele cazuri. Gandeste-te cum ar fi daca ai dori sa arati cuiva impresionanta ta colectie de 500 de fotografii pe hartie. Ai avea nevoie de un rucsac numai pentru ele.

PRET. Un DVD-ROM poate costa de la 30 la 300 de dolari, iar un Writer are un pret situat undeva mai sus de extrema inferioara, fiind in zilele noastre foarte ieftin de achizitionat. Iar mediul in sine este extrem de ieftin, fiind chiar mai ieftin decat invechitele dischete magnetice de 1.44".

DURATA DE VIATA. Este de la 50 la 300 de ani, daca acestea sunt tinute intr-un mediu propice, fara umiditate, lumina excesiva si destul spatiu. Dar in realitate, datorita folosirii mai intense si manipularii neatente, acestea pot deveni inutile in cinci-sase ani.

SPATIU DE STOCARE. Spatiul unui mediu DVD este in general de 4.7 giga, dar exista si DVD-uri Dual-Layer care pot ajunge la 8.5 giga. Spatiu mai mult decat ai avea nevoie pentru o colectie personala de poze.

DURABILITATE. DVD-urile sunt mult mai durabile decat CD-urile, avand o rezistenta mecanica sporita si o tehnologie de fabricare ce le permite sa reziste mult mai bine uzurii, datorata fascicolului laser.
×
Subiecte în articol: foto hărtie