x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hemoragia creierelor IT a fost oprita

Hemoragia creierelor IT a fost oprita

05 Iun 2004   •   00:00

Dezvoltarea tehnologica a Romaniei este strans legata de prezenta programatorilor romani in interiorul granitelor tarii. Acestia nu vor mai imigra atat timp cat statul roman mentine facilitatile acordate industriei IT, spune Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor.

ALEXANDRU RADESCU

Romania este o tara consumatoare, dar si producatoare de IT, aceasta industrie ajungand sa creasca pana la un nivel de 10% din PIB, iar ritmul evolutiv al acestui domeniu va mai dura cel putin doi ani, a declarat deputatul Varujan Pambuccian, seful Comisiei IT&C din Parlament. Aceasta afirmatie a fost facuta cu ocazia conferintei internationale "Acquis Information Day", desfasurata joi la Palatul Parlamentului.

Dinamismul sectorului IT are nevoie totusi de sprijin din partea mai multor factori. Dupa 1990, Romania s-a confruntat cu o adevarata imigratie a programatorilor, valuri de specialisti in domeniul informaticii revarsandu-se in Europa sau dincolo de Atlantic. Problema a fost oarecum rezolvata in clipa in care statul a anulat impozitul pe salarii pentru cei care lucreaza in domeniul IT. Dar nu se stie cat va mai dura aceasta stare de fapt, a atentionat Varujan Pambuccian, sugerand ca, in cazul anularii acestor facilitati, plecarea in masa a programatorilor s-ar putea repeta.

Statistici si necesitati

Statisticile oferite de Ministerul Comunicatiilor si al Tehnologiei Informatiei confirma dezvoltarea continua a sectorului IT. Astfel, daca in 2001, in Romania, numarul calculatoarelor ajungea la cifra de 700.000 de exemplare vandute, in 2003, numarul acestora ajunge la 2.000.000. Pe de alta parte, a crescut si numarul utilizatorilor de Internet, de 2% din populatia tarii (in 1996), la un procent de 20% in 2003. In ceea ce priveste domenii.ro, situatia sta in felul urmator: de la 16.000 (in 2000), la 57.000 (in 2003). Cu toate acestea, ar mai fi nevoie, printre altele, de o legislatie anti-spam, dar si de anularea TVA-ului la accesul in "banda larga" pe Internet, asa cum s-a intamplat in Coreea de Sud care a ajuns un lider in acest domeniu, spune Pambuccian.

Sector strategic

Domeniul IT nu mai poate fi privit ca un accesoriu costisitor, ca un departament conex, la care sa apelezi in "zilele cand ploua". Sectorul IT&C este un "vehicul pentru toate tehnologiile, dar si un catalizator al firmelor romanesti pentru a fi mai competitive in relatia cu Uniunea Europeana", a declarat Costin Lianu, director general in Ministerul Economiei si Comertului. In lumea societatii informatizate, sectorul IT a devenit "un domeniu strategic" pentru statul roman, obligandu-se la o implicare sustinuta impreuna cu initiative private.

Daca IT nu e, nimic nu e

"Dezvoltarea Romaniei depinde de dezvoltarea sectorului IT, a societatii informationale bazate pe cunostere", s-a aratat in mesajul presedintelui Ion Iliescu prezentat in cadrul conferintei "Acquis Information Day", de catre Gheorghe Zaman, consilier prezidential pe probleme de strategie economica si sociala. In acelasi mesaj, presedintele recomanda aplicarea pe scara larga a solutiilor IT in domeniul educatiei, si asta inca din primii ani de scoala.

CONDITIE

"Dezvoltarea Romaniei depinde de dezvoltarea sectorului IT, a societatii informationale bazate pe cunoastere"
Ion Iliescu, presedintele Romaniei
×
Subiecte în articol: IT