x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget High-tech - Calculator gratuit pentru tari sarace

High-tech - Calculator gratuit pentru tari sarace

de Cristian Ionita    |    Alexandru Radescu    |    26 Noi 2005   •   00:00
High-tech - Calculator gratuit pentru tari sarace

"iT" este un calculator portabil conceput special pentru firme mici si utilizatori cu venituri reduse.

O companie din Hong Kong a prezentat calculatorul portabil botezat iT, care va fi distribuit gratuit. Fericitii beneficiari ai PC-ului cadou sunt companiile de mici dimensiuni si utilizatorii cu venituri reduse din tarile mai putin dezvoltate.

Din moment ce e gratis, s-ar putea crede ca e vorba de un computer cu performante foarte scazute. Nimic mai fals: e gata echipat pentru a fi conectat la internet, poate fi legat la o imprimanta si la un card reader pe USB. Are un monitor de 7 inch si boxe.

Marea intrebare: de unde isi vor scoate producatorii banii, din moment ce ofera cadou computerul? Printr-o forma inteligenta de sponsorizare. Banii vin de la companii puternice, care vor sa intre pe noi piete, aflate in plina dezvoltare. PC-ul are cateva butoane care trimit utilizatorii direct la paginile de internet ale acestor companii, oferind informatii despre sponsor si despre produsele sale.

CONSUMATORI. Evident, computerul nu va fi oferit oricui, ci persoanelor care nu-si permit un computer, dar pot deveni consumatori ai produselor oferite de sponsori. Potrivit presedintelui Asiatotal.net, Judy S Chen, e vorba de persoane sau firme care nu au avut posibilitatea sa beneficieze de avantajele internetului. Folosind iT, vor avea acces la informatii din domenii precum educatia, sanatatea, servicii financiare sau divertisment.

"Se estimeaza ca doar 10% din populatia lumii sunt conectati la internet. 70% dintre cei care folosesc internetul locuiesc in cele mai bogate 24 de state ale lumii - care au doar 16% din populatia globului. iT a aparut din dorinta de a inchide aceasta prapastie digitala, oferindu-le celor mai putin privilegiati posibilitatea sa acceseze internetul", a explicat Chen.

ETAPE. Pana sa ajunga in faza finala, proiectul iT a avut nevoie de sase ani. Primele 200.000 de unitati vor fi livrate in Brazilia in urmatoarele cateva luni. Ulterior, computerele vor fi distribuite in America Latina, China, India, Rusia, Europa Centrala si de Est, Africa de Sud, Mexic, Philipine si Orientul Mijlociu.

Asiatotal.net promite o productie de 3.000.000 de unitati pe luna.

Partea de hardware a fost dezvoltata de compania taiwaneza Biostar, care se ocupa si de asamblarea unitatilor. Componentele sunt furnizate de companii taiwaneze, printre care VIA si GBM.

LAPTOPUL CU MANIVELA
Spre deosebire de "modelul gratis iT" (foto) cu Windows CE, laptopul de 100 de dolari al lui Nicholas Negroponte va utiliza Linux si va avea procesor la 500 MHz (AMD), memorie flash la 1 GB. Pentru utilizarea in exterior, ecranul poate trece din modul "full color" in modul alb-negru, mai potrivit pentru lumina puternica. "Laptopul saracilor" va fi distribuit prin Ministerul Educatiei din anumite tari, comenzile initiale fiind limitate la un milion de unitati. Primele laptopuri cu manivela vor fi gata pentru livrare la sfarsitul lui 2006 sau inceputul lui 2007.
×
Subiecte în articol: IT