x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget HTC Hero, Androidul cuceritor

HTC Hero, Androidul cuceritor

de Marina Constantinoiu    |    04 Oct 2009   •   00:00
HTC Hero, Androidul cuceritor

Cu capul plecat, recunosc: m-am îndrăgostit din nou. Ştiu, sunt o uşuratică, în ciuda gabaritului. Telefoanele mobile sunt slăbiciunea mea. Iar HTC Hero, primul telefon cu Android pe care-l testez, chiar mi-a plăcut.



HTC Hero este al doilea telefon cu sistem de operare Google Android care este lansat pe piaţa românească, după HTC Magic, care a făcut obiectul unei analize în revista noastră. Pentru mine, este primul Android în teste. Şi impresia e chiar bună, cu atât mai mult că HTC s-a decis ca, o dată cu Hero, să aducă şi noutăţi: propria interfaţă, denumită HTC Sense. Posesoare de iPhone 3G, recunosc faptul că m-am cam nărăvit la avantajele oferite de acesta şi am strâmbat din nas intens de câte ori venea ceva în teste. E drept că interfaţă ca a iPhone e mai greu să găseşti. Dar iată că Hero vine să ameninţe supremaţia iPhone. Are un ceva al lui, cu siguranţă special. Nu ştiu dacă viteza de răspuns a interfeţei, nu ştiu dacă look-ul aparte, care te duce cu mintea la telefonul fix, nu ştiu dacă sistemul de operare nou, nu ştiu dacă display-ul luminos şi suficient de mare pentru a-ţi face treaba cu el... Cineva apropiat, nu spun cine, persoană importantă, panicat că aş putea fi tentată să fac o nouă achiziţie, l-a poreclit "Cocoşatul". De la forma sa curbată, în partea de jos, exact sub ecran.

Nu-i cocoşat! Hero este creat să se potrivească formei mâinii şi anatomiei feţei în timpul unei convorbiri. Şi cred că reuşeşte asta, deşi capitolul design este şi cel care a stârnit cele mai multe comentarii. Eu am avut parte de varianta albă a lui Hero, cea îmbrăcată în teflon. O săptămână de intensă solicitare n-a întinat albul, semn că materialul este unul de bună calitate. În plus, Hero este construit cu un display acoperit cu sistem antiamprentă.

În ciuda vălului de pe ochii mei, inerent unei poveşti de amor, trebuie să spun că am o mare nedumerire în legătură cu noul HTC: suportul SIM-ului. Ori am avut un mare ghinion, testând un dispozitiv bruscat de alţii, ori telefonul chiar are o sensibilitate aici, căci eu l-am preluat cu "uşiţa" în care se fixează SIM-ul gata ieşită de la locul ei. Dacă problema nu este una de circumstanţă, ci un neajuns de fabricaţie, atunci producătorul ar trebui să facă bine să o remedieze, căci fără SIM sau baterie n-ai obiectul discuţiei!

Cu un ecran HVGA de 3,2 inci, Hero este, ca şi iPhone şi alte mâncătoare de bani, un telefon optimizat pentru Internet, pentru aplicaţii multimedia, având şi cameră foto de 5 MP cu autofocus, căşti stereo cu mufă de 3,5 mm, slot pentru card microSD. Pare o nebunie, dar impresia pe care ţi-o lasă Hero este aceea a unui telefon care vrea să comunice cu utilizatorul. Parcă te îmbie să-ţi setezi tot ce-ţi doreşti, de la modul de acces la contacte, până la tot felul de widget-uri, care să te ţină updatat pe Twitter şi Facebook, să-ţi spună cum va fi vremea (iar dacă vine ploaia, să-ţi asigure ştergătoare de parbriz...pardon, display), să te plimbe cu Google Maps şi să te binedispună cu Youtube sau să-ţi asigure accesul rapid la informaţiile de business.

Neajunsuri? Sigur, la camera foto. În condiţii de iluminare deficitară, camera este foarte slabă. Pentru mine nu, dar pentru alţii da: curbura. Este, totuşi, o schimbare importantă, căci modul în care ţii telefonul este uşor diferit faţă de restul dispozitivelor. Lipsa unei funcţii banale, precum trimiterea prin bluetooth (dar cu asta m-am obişnuit la iPhone). Partea de wireless pare uşor nehotărâtă, am rămas cu nişte îndoieli legate de ea, pentru că mi-a oferit răspunsuri contradictorii. O notă bună vine de la trackball, cu libertate de mişcare şi iluminare discretă. E drept că nimeni nu poate şti ce se va întâmpla cu ea în timp, dacă nu se va şubrezi.

Ce mai are ciudat? O memorie internă infimă, care nu-ţi permite să faci nici măcar o fotografie, dacă nu introduci un card de memorie! Este, drept să spun, un detaliu de care n-am avut parte la nici un alt telefon. Apropo, la pachet, Hero vine cu un card microSD de 2 GB, destul de modest pentru pretenţiile din ziua de azi.

Încă un aspect discutabil este faptul că Hero nu stă bine la capitolul aplicaţii preinstalate, dar se presupune că la Android Market vor apărea tot felul de soluţii. Acolo veţi găsi, de altfel, Opera Mini (gratis) şi instrumentul de comunicare Meebo, foarte utile.

La capitolul "durată de viaţă a bateriei", aici treaba este aproape clasică: două zile, două zile şi jumătate, maximum, în regim de utilizare intensă. Iar pentru cei interesaţi, Hero dispune de un procesor Qualcomm MS M7200A la 528 Mhz, 288 MB RAM, 512 MB ROM şi un acumulator de 1350 mAh.

×
Subiecte în articol: gadget