x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget IBM si Holocaustul pe pamant romanesc

IBM si Holocaustul pe pamant romanesc

13 Iul 2004   •   00:00

In Ardealul ocupat de hortisti, tehnologia IBM a sprijinit politica de purificare etnica. Cartea lui Edwin Black despre tenebroasele legaturi dintre IBM si nazism reintra in atentia opiniei publice.

ALEXANDRU RADESCU

In urma cu ceva vreme, cartea unui american pe nume Edwin Black facea dezvaluri incendiare despre modul in care compania IBM a dat o mana de ajutor politicii naziste de purificare etnica, cei vizati de regimul hitlerist fiind in primul rand evreii si tiganii. Recent, publicatia americana "Forward" a reluat acest subiect, punand accent pe "reprezentanta" IBM pe taram romanesc in perioada tulbure a anilor 1938-1944.

RECENSAMANT IBM. IBM si-a deschis filiala din Bucuresti in martie 1938, sub denumirea de Compania Electrocontabila Watson, iar echipamentele aduse in tara valorau aproximativ 240 de mii de dolari. Dupa cum reiese din documentele prezentate de Edwin Black, cei mai importanti clienti IBM au fost Ministerul Comunicatiilor, caile ferate, birourile de recensamant si statistica. Un alt client valoros pentru IBM a fost Ministerul de razboi, care avea nevoie de un sistem perfectionat care sa contabilizeze toate achizitiile din domeniu, in conditiile unui razboi iminent. O parte din aparatura IBM a fost folosita pentru recensamant, compania americana beneficiind de un sistem tehnologic care elibera niste cartele cu informatii personale.

CONFUZIE SAU REA-VOINTA? Ca si in alte dati, occidentalii nu "reusesc" sa faca distinctie intre Romania ciopartita de diktate si pacte si Romania Mare. Materialul din Forward vorbeste despre modul in care autoritatile romane din acea perioada s-au folosit de echipamentul IBM pentru recensamantul care ar fi sprijinit politica nazista de epurare etnica. Problema este ca in material apare cazul unor tigani "inmatriculati" din localitatea Schaas a anului 1941. Si care-i problema, poate va intrebati? Localitatea Schaas, pe romaneste Saes, apartine judetului Mures, care in urma Diktatului de la Viena din 1940 fusese "acordat" in semn de prietenie si recunostinta Ungariei horthiste, alaturi de alte teritorii romanesti. Asadar, se pare ca pentru anumite persoane alaturarea Romania-Holocaust are un "farmec" aparte.

CONTRACT CU REICH-UL. Aparatul in cauza era un soi de "computer avant la lettre" in care se introduceau date personale necesare unui recensamant special, la "moda" intr-o Europa cuprinsa de febra legislatiei rasiale. Masinaria elibera niste cartele "compostate", acestea fiind folosite pentru "identificare etnica". Dupa cum arata documentele descoperite de Black (urmas al unor polonezi supravietuitori ai lagarelor de exterminare naziste), afacerile dintre IBM si oficialii celui de-al Treilea Reich au inceput imediat dupa venirea la putere a lui Adolf Hitler. Fuhrer-ul avea nevoie de un sistem tehnologic prin care sa aiba o evidenta clara a evreilor si tiganilor din Europa. Iar IBM a echipat o masinarie care sa-l ajute in acest sens, dupa cum arata documentele prezentate de Edwin Black. Aceste baze de date, cu identificari precise pe cartele IBM, au fost la inceput folosite pentru concentrarea in ghetouri a evreilor si tiganilor din Polonia si Cehoslovacia.

"INOCENTA"
Dupa aparitia cartii lui Edwin Black, "IBM si Holocaustul" (2001), presa din toata lumea a pus tunurile pe marea companie din domeniul IT. Cand directorul biroului IBM pentru relatia cu media, John Bukovinsky, a fost intrebat de gazetarii americani in legatura cu sprijinul tehnic acordat nazistilor, acesta a replicat: "Dar asta s-a intamplat acum sase ani". Un reporter, pe faza, l-a corectat spunandu-i ca de fapt Holocaustul a avut loc cu 60 de ani in urma. Bukovinsky i-a raspuns senin: "Asa, si?"
×
Subiecte în articol: IT