x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Idei verzi pentru comunităţi mici

Idei verzi pentru comunităţi mici

13 Dec 2008   •   00:00

Mare parte din cele patru miliarde de tone de deşeuri produse anual în SUA se transformă în metan, un gaz cu efect de seră. Compania Ze-Gen, specializată în transformarea deşeurilor în hidrogen, a propus recent o nouă abordare – cu ajutorul tehnologiei folosite în industria oţelului, s-a găsit o modalitate de depozitare, în mediul înconjurător privat de oxigen, a unei combinaţii de deşeuri rezultate în urma prelucrării lemnului în construcţii cu un lichid cu conţinut de fier.



Procedeul este destul de sofisticat atunci când se aplică la scară largă, dar când vine vorba de folosirea lui la scară redusă, în gospodăriile oamenilor, costurile sunt mult mai reduse, spune Bill Davis de la Ze-Gen. Cercetătorii de la Hyperion Power au luat în calcul comunităţile izolate atunci când au inventat reactorul nuclear de mici dimensiuni capabil să producă electricitate şi căldură. Reactorul modular are doi metri înălţime, 1,5 metri grosime şi o durată de viaţă de cinci ani. Poate produce suficientă energie pentru a alimenta o comunitate şi/sau companiile industriale din jurul acesteia. Este considerat o soluţie bună pentru situaţiile în care nu pot fi construite centrale nucleare în zonele unde terenul nu permite sau populaţia nu este suficient de numeroasă. Sistemul conceput de Laboratorul Naţional de la Los Alamos funcţionează pe bază de uraniu hibrid (UH3, care se formează la temperaturi ridicate) şi este format dintr-un rezervor pentru hidrogen şi un sistem de încălzire, care poate acţiona asupra unei surse externe de apă. Reactorul ar putea fi pus în vânzare începând cu 2013, iar la finalul celor cinci ani de viaţă, poate fi reciclat în spaţii special amenajate, deşeurile rezultate fiind de mărimea unei mingi de softball.



CELULE SOLARE MARCA IBM ŞI HARVARD
Cercetătorii de la compania IBM şi de la Universitatea Harvard caută formula perfectă pentru a crea semiconductori organici care să producă, la costuri reduse, celule solare din materii plastice mai flexibile decât cele din silicon, informează publicaţia online Green-Report, citând agenţia Reuters. Tehnologia de producere a celulelor fotovoltaice din plastic este cunoscută deja, dar produsele nu sunt suficient de eficiente pentru a fi comercializate. Cele mai eficiente celule fotovoltaice convertesc în electricitate aproximativ 20% din lumina solară. Până în prezent, celulele solare organice convertesc doar 5% din razele solare în energie, ceea ce înseamnă jumătate din cât ar fi necesar pentru ca acestea să reprezinte o sursă de energie viabilă. Potrivit aceleiaşi surse, cercetătorii folosesc computerele celor aproximativ un milion de voluntari din reţeaua IBM World Community Grid. Prin intermediul acestei reţele sunt efectuate calcule cu ajutorul unui program special conceput de IBM (program care funcţionează pe fiecare computer când acesta nu este folosit de utilizator).

RACHETĂ HIBRID MADE IN CHINA
China a lansat cu succes o rachetă hibrid concepută şi construită de studenţii de la Universitatea de Aeronautică şi Astronautică de la Beijing. Potrivit agenţiilor de ştiri chineze, racheta lansată vinerea trecută de la Centrul Jiuquan şi recuperată după 15 minute a reprezentat un experiment prin care s-a urmărit testarea unui nou motor hibrid. Costurile de producţie ale rachetei Beihang-2 au fost reduse, au anunţat responsabilii universităţii, fără însă a oferi mai multe detalii.

TEHNOLOGIE ECO ÎN ISRAEL

Compania de transport electric Better Place urmează să instaleze 500.000 de puncte de aprovizionare pentru automobilele electrice care vor circula în mai multe oraşe din Israel, între care Tel Aviv, Haifa şi Ierusalim. Astfel de autovehicule vor fi introduse pe piaţa israeliană în următorii doi ani. Potrivit presei britanice, compania, cu sediul în statul american California, a semnat până în prezent contracte similare în San Francisco, Hawaii, Danemarca şi Australia.

GHIDUL ELECTRONICELOR VERZI
Într-un studiu realizat de Organizaţia Greenpeace referitor la produsele electronice verzi se arată că Nokia se află pe primul loc. Ediţia din decembrie 2008 a "Ghidului pentru electronice mai verzi" subliniază că, în ciuda marketingului ecologic agresiv, majoritatea companiilor producătoare de electronice au adoptat prea puţine măsuri de combatere a schimbărilor climatice, informează publicaţia online Green-Report. Cele mai mari progrese au fost înregistrate de companii ca Motorola, situată pe locul al şaptelea, Toshiba – pe locul al treilea, şi Sharp. Companiile care au scăzut în clasament sunt Acer, Dell, HP şi Apple.

SONDAJ: 53% DIN AMERICANI SE JOACĂ

Un sondaj de opinie dat recent publicităţii în SUA arată că 53% din americani (majoritatea fiind femei) preferă să-şi piardă timpul jucându-se pe calculator, telefon mobil sau orice fel de consolă. Au fost chestionaţi 2.054 de oameni "obişnuiţi" şi 1.063 de "gameri". Dintre oamenii "obişnuiţi", cei mai pasionaţi de jocuri sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani. Urmează grupa de vârstă 30-49 de ani: 42% preferă jocurile pe calculator, 34% – pe console. Persoanele cu vârste de peste 65 de ani agreează, în proporţie de 19%, calculatorul şi doar 2% platformele de jocuri.

×
Subiecte în articol: tehno